ZZ Leiden is net op tijd wakker bij Aris en boekt kleine zege

Luuk van Bree met twee heel belangrijke punten voor ZZ Leiden.© Foto Marja van Tilburg

Joris Zandbergen
Leeuwarden

Het was op het nippertje, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft een nederlaag op bezoek bij Aris weten te voorkomen.

ZZ won in Leeuwarden met het kleinst mogelijke verschil (75-76), nadat het in de tweede helft een achterstand van 15 punten had goedgemaakt.

De Leidenaars kwamen niet op volle oorlogssterkte naar Friesland. Maandag nam de ploeg van coach Doug Spradley afscheid van Amerikaan Wesley Alcegaire, die zijn contract niet wilde verlengen. Deion Hammond was wel weer hersteld van een blessure, maar trainde pas een keer volledig mee en was dus beperkt inzetbaar.

Excuses te over, maar daar wilde Spradley eigenlijk weinig van weten. ,,We kwamen niet in de buurt van de concentratie die we opbrachten tegen Zwolle afgelopen weekeinde. En Aris stond wel gelijk met ons, met meer punten dan bijvoorbeeld Donar en Zwolle. We wisten dat ze taai waren, maar speelden heel vlak in de eerste helft.’’

Vooral in het tweede kwart (21-9 voor Aris) deed Leiden maar wat. Bij rust (42-27) zag het er slecht uit voor het team van Spradley, die gelastte dat zijn mannen in de tweede helft Aris onder druk moesten gaan zetten. ,,We lieten ze in de eerste helft zomaar dribbelen en passen en schieten.’’

De aanpak werkte, want Leiden knabbelde in de derde periode al negen punten van de achterstand af. Met een belangrijke rol voor Stan van den Elzen, die regelmatig de basket vond. ,,Stan was timide in de eerste helft’’, zei Spradley. ,,Dat kun je je niet veroorloven. Na rust deed hij tenminste wat, en twijfelde hij niet meer.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leiden kwam langszij, al had het de thuisclub daarmee nog niet geknakt. ,,Toen stopten we met druk geven’’, zei de coach. ,,Als we door waren gegaan, hadden we de wedstrijd gecontroleerd.’’ Maar ZZ hield Aris nog in leven, en het kwam op de slotfase aan.

Marijn Ververs maakte met een driepunter gelijk: 72-72. Ook Luuk van Bree scoorde voor ZZ, Aris miste en Leiden had het duel toen al in het slot kunnen gooien. Ververs verloor echter de bal en had het geluk dat de Friezen in de tegenaanval een overtalsituatie om zeep hielpen. Aris hield wel balbezit maar te zien was dat het niet de ervaring heeft in spannende wedstrijden die Leiden wel heeft.

Palsson miste een driepunter, Leiden was weg en aan de overkant dunkte Tommy Rutherford uit een assist van Ververs de bal binnen: 72-76 en dat Palsson in de slotseconde wel raak schoot, was slechts voor de statistieken. ,,Het was closer dan nodig was’’, vond Spradley. ,,Toch vonden we wel een manier om te winnen. Dat het beter moet in de bekerwedstrijden tegen Donar, is duidelijk.’’

Op 20 en 22 januari speelt ZZ Leiden tegen de Groningers in de halve finale van de beker. Het tweede duel is in de Vijf Meihal.

Aris Leeuwarden - ZZ Leiden 75-76

(21-18, 21-9, 16-25, 17-24)

Scores ZZ Leiden: Van den Elzen 15, Van Bree 12, Hammond 12, Rutherford 9, Ververs 9, Bouwknecht 8, Schaftenaar 6, Venskus 5.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.