Emine Uğur wint Vrouw in de Media Award Zuid-Holland: ’Zij laat zien dat wij bestaan, de gewone mensen die pech hebben gehad’

© Foto: Emine Ugur

Jannie Schipper
Alphen aan den Rijn

Columniste Emine Uğur is winnares van de Vrouw in de Media Award Zuid-Holland. Zij strijdt tegen het stigma dat om armoede heen hangt.

Uğur schrijft columns in Trouw en is onder de naam @overlistener heel actief op Twitter. ,,Emine heeft ons een gezicht gegeven”, schrijft een van de stemmers. ,,De mensen die al meer dan een jaar de verwarming niet aan hebben. Die geen foute kersttrui hebben voor hun kind want wie kan er een kledingstuk kopen voor eenmalig gebruik. Die niet op vakantie gaan. Die constant moeten rekenen en waarvoor iedere tegenvaller een ramp is. Ze laat zien dat we bestaan. Dat we gewone mensen zijn die pech hebben gehad. Ziekte. Einde relatie. Geen eigen schuld. Gewone mensen.”

Lees ook: Voedselbank Leiden ging in één jaar van 1065 naar 1505 geregistreerde klanten: ’Steeds meer Leidenaars kunnen hun boodschappen niet betalen’

De Alphense, geboren in Turkije, studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit Leiden en werkt sinds 2006 als sociaal dienstverlener. Op sociale media krijgt Emine het soms zwaar te verduren. Veel mensen verwijzen in hun motivatie dan ook naar de ’drek die zij over zich heenkrijgt’: ,,Heel krachtig hoe zij met pakkende en ontroerende beschrijvingen van alledaagse situaties de samenleving een spiegel voorhoudt en dit blijft doen ondanks het trollenleger dat keer op keer op haar afgestuurd wordt.”

De Vrouw in de Media Award wordt sinds 2009 uitgereikt aan vrouwelijke experts en rolmodellen die indruk hebben gemaakt in de media. In 2021 won cybersecurity-expert en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug uit Berkel en Rodenrijs de Vrouw in de Media Award Zuid-Holland. De prijs is een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en Sprekersbureau ZijSpreekt. De provinciale winnaars dingen mee naar de landelijke Vrouw in de Media Award.

Er kan tot 31 januari gestemd worden. De uitslag van de landelijke verkiezing wordt op 6 februari bekendgemaakt. Dan wordt ook de You Go Girl Award 2022 uitgereikt.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.