KNMI geeft code oranje voor enkele provincies wegens sneeuw

ANP Producties | Bron: ANP
De Bilt

Vrijdagochtend kunnen de provincies Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Brabant te maken krijgen met flinke sneeuwval en gladheid. Het KNMI verwacht rond de 5 centimeter sneeuw per uur en geeft code oranje af voor die provincies. De code geldt vanaf 08.00 uur in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant, eerder werd nog kort gesproken van 07.00 uur. Voor Limburg en het oosten van Gelderland begint code oranje om 10.00 uur, aldus het KNMI.

Om 06.15 uur meldt Rijkswaterstaat dat het al sneeuwt in delen van het land. Op de A9 richting Amstelveen is vanwege gladheid de spitsstrook tussen Heerhugowaard en Akersloot afgesloten.

Door de sneeuwval kunnen wegen glad of onbegaanbaar worden, aldus het KNMI. Rijkswaterstaat waarschuwt eveneens voor gevaarlijke omstandigheden op de weg in vooral het midden, oosten en zuiden van het land. De buien trekken vanuit het westen over het land waarbij neerslag en natte sneeuw overgaan in sneeuw. Van die sneeuw kan het verkeer last gaan krijgen. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de informatie over weer en verkeer in de gaten te houden. "Mocht je de gelegenheid hebben, werk dan indien mogelijk thuis", stelt de dienst. Wie toch de weg opgaat, krijgt het advies zijn rijstijl aan te passen aan de omstandigheden.

Verraderlijk glad

De ANWB waarschuwt dat het door bevriezing van natte weggedeeltes door het hele land in de nacht van donderdag op vrijdag al "verraderlijk glad" kan zijn. "Er vliegt er nu al af en toe eentje van de weg af, ook in het westen van het land. Mensen moeten niet denken dat het pas vanaf 08.00 uur glad is", zegt een woordvoerder. Hij maakt zich vooral zorgen over de wegen buiten de snelwegen, omdat daar minder gestrooid wordt. Voor de rest van Nederland, op de Wadden na, heeft het KNMI code geel afgegeven.

Om de sneeuw en gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat ruim 500 strooiwagens, meer dan 600 sneeuwschuivers, 1200 mensen en ruim 250 miljoen kilo strooizout klaar staan.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.