Asielzoekers ook in hoogseizoen op landgoed Duinrell in Wassenaar

© ANP

ANP
WASSENAAR

Asielzoekers kunnen ook de komende zomer en winter worden opgevangen op het terrein van landgoed en pretpark Duinrell in Wassenaar. De opvang wordt met een jaar verlengd, omdat Nederland nog steeds te weinig opvangplekken heeft.

Op het terrein zitten nu ongeveer 930 mensen. Die opvang ging in november open en was officieel tot eind maart van dit jaar beschikbaar. Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wordt dit verlengd tot eind maart 2024. In afgelopen winters werden asielzoekers ook opgevangen op Duinrell. Voor de eigenaren betekent de opvang extra inkomsten in het laagseizoen.

Wassenaar stelt wel een paar voorwaarden voor de opvang. Zo wil de Zuid-Hollandse gemeente dat er alleen asielzoekers komen die een goede kans maken op een verblijfsvergunning, of statushouders die al wel een verblijfsvergunning hebben maar nog geen woning. Ook moeten de asielzoekers een goede dagbesteding krijgen, moeten er maatregelen tegen overlast zijn en mogen er geen asielzoekers komen die in aanraking zijn geweest met de politie. Ook mogen er geen kinderen in de basisschoolleeftijd komen.

Doordat de huisjes voor de asielzoekers in de zomer niet beschikbaar zijn voor vakantiegangers, kan de gemeente Wassenaar toeristenbelasting mislopen. Het COA heeft toegezegd om dat geld te vergoeden.

Ook andere gemeenten zoeken naar tijdelijke opvangplekken. Zo wil de Friese gemeente Noardeast-Fryslân maximaal 75 asielzoekers opvangen in een leegstaand gebouw in Kollum. Daar zat vroeger een middelbare school in, het Lauwers College. In het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf (gemeente Molenlanden) zitten vanaf half februari zo'n vijftig asielzoekers in een leegstaand kantoorpand.

Lees ook: Duinrell vangt deze winter opnieuw maximaal 930 vluchtelingen op

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.