’Alles dreef door de straten en was niet meer te gebruiken.’ Herinneringen aan de Watersnoodramp

Kleding inzamelen.© Foto Zeeuws Archief

Van onze verslaggever

Hilda Eisenga- Schout is 76 jaar geleden geboren in Vlissingen woont nu in Sassenheim. De watersnood staat ook in haar geheugen gegrift.

Het ijzingwekkende geluid van kerkklokken. Haar vader die opgeroepen werd om zandzakken te sjouwen voor de dijken, die op doorbreken stonden.

„Heel eng, die vreselijke storm en dat opzwepende water. Mijn oom en tante hadden een groente- en fruitzaak. Alles dreef door de straten, was niet meer te gebruiken. Gelukkig waren er bij ons geen doden gevallen, maar dit vergeet ik mijn leven niet, en hopelijk gebeurt het nooit meer.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Radio

Ina van der Velden was acht toen zij in de Lindenlaan in Heerhugowaard op de radio de berichten over de watersnoodramp hoorde. „Je voelde het met je hele lijf, de angst wat daar gebeurde. De radio bracht de ramp heel dichtbij. Maar ook dat er vervolgens in heel Nederland kleding ingezameld werd.”

Interessant

Ton van de Klundert uit Wervershoof woonde als zevenjarige in Hellevoetsluis, buiten de vesting, dat het water niet bereikte. Binnen de vesting verdronken vijf mensen.

Zijn broers en vader waren die nacht veel weg en kwamen een paar keer thuis voor droge kleren. „Ik begreep dat er iets bijzonders aan de hand was, maar had geen idee wat.”

Vader pakte een bijl. „Wat gaat er nu gebeuren? dacht ik. Vader was een man van weinig woorden maar gaf toch uitleg. Er zit een heel klein dakraam op zolder en daar kunnen we niet doorheen, dus begrijp je? Ja, ik begreep het. Moeder was druk in de weer een leefvoorraad te organiseren. Voor mij was het allemaal erg interessant, harde wind, spannende verhalen, een grote hakbijl. Ik wilde mijn bijdrage leveren en nam het petroleumstel op weg naar de zolder. Dat lukte, maar mijn trui raakte doordrenkt en mijn huid was verbrand. Klein leed bij een grote ramp.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.