Angela en Mark de Haas zijn koningin en koning van Rijpwetering en Oud Ade

Burgemeester Astrid Heijstee spreekt koning Mark en koningin Angela toe.© Foto Siem Elstgeest

Aad Rietveld
Kaag en Braassem

Rijpwetering en Oud Ade hebben weer een koning en een koningin. Dertien jaar na de eerste middeleeuwse feesten in de twee dorpen kroonde burgemeester Astrid Heijstee van Kaag en Braassem in een bomvolle Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk de nieuwe vorsten: Angela en Mark de Haas.

De kroning van het vorstenpaar is het startsein voor de middeleeuwse feesten in Rijpwetering en Oud Ade, die in 2009 al eens werden gehouden en dit jaar hun tweede editie beleven. Angela en haar broer Mark danken hun kronen aan het vele vrijwilligerswerk dat zij doen: voor dorpsblad De Brug, voetbalvereniging ROAC, toneelclub Vios, de sinterklaasintocht en jeugdsociëteit Meddle. Dat hun ouders tijdens de eerste middeleeuwse feesten de scepter zwaaiden in de twee dorpen, speelde ook een rol.

In zijn eerste speech maakte koning Mark bekend dat Kika en het Amandihuis, een hospice in Nieuwe Wetering, de goede doelen zijn waar de opbrengst van de feesten dit keer naartoe gaan. Die feesten beleven hun hoogtepunt tussen 12 en 18 juni, als de dorpelingen in middeleeuwse kledij het in een weiland tussen Oud Ade en Rijpwetering tegen elkaar opnemen in onder meer modderworstelen, touwtrekken en boogschieten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.