Bouw derde ’Lorentz-toren’ bij Leiden Centraal begint over een jaar

Impressie van de derde Lorentz-toren, op de hoek met het Schuttersveld. Linksboven is ook de beoogde (maar nog niet geplande) invulling van de rest van het Stationsplein goed te zien, met tegenover Level onder meer een nieuw busstation met torens erbovenop.© illustratie ABC Planontwikkeling

Binnert Jan Glastra
Leiden

De bouw van de derde en laatste toren van project Lorentz, naast de taxistandplaats bij Leiden Centraal, begint naar verwachting over een jaar.

Rond de jaarwisseling heeft de gemeente toestemming verleend om het gebouw zes meter hoger te maken dan de eigenlijk toegestane 70 meter. Ook is formeel geaccordeerd dat er niet alleen kantoren in komen maar ook 78 appartementen, wat tot dat moment alleen nog optioneel was. Daar zijn de laatste onvolkomenheden gladgestreken voor zover het het bestemmingsplan betreft en kan ABC Vastgoed de bouwvergunning gaan aanvragen.

Dat is naar verwachting in juni, laat een woordvoerder weten. Als alles volgens plan verloopt en er geen gekke dingen meer gebeuren, zou de twee jaar durende bouw rond deze tijd volgend jaar kunnen beginnen. Eerder was de hoop het geheel dan al te kunnen opleveren, maar het heeft allemaal wat langer geduurd.

Windenergie

De toren sluit naadloos aan op de twee bestaande en ziet er ook eender uit, zij het dan wat hoger. Op die 76 meter hoogte wil de ontwikkelaar energie opwekken met zonnepanelen, maar ook met wind. Dat laatste omschrijft ABC in de verantwoording voor het iets hogere gebouw als een eigentijdse tegenhanger van molen De Valk die een moderne laag kan toevoegen aan de molenbiotoop waarop de toren inbreuk maakt. Op de ’sokkel’ van het gebouw komt rond de wat smallere toren een daktuin, net als bij de al gebouwde torens.

De kantoren (totaal ruim 22 duizend vierkante meter) komen in de onderste lagen van het gebouw. Er is ruimte voor bedrijven die zich er willen vestigen, maar ABC houdt ook een deel apart voor flexibeler gebruik. Dicht bij de straat komt een soort ’werkcafé’ waar zzp’ers of kleine bedrijven tijdelijk terechtkunnen, al is het maar voor een enkele dag, en iets verder het gebouw in komen huurbare werkruimtes en vergaderzalen. Ook vaste huurders zouden daarvoor gebruik kunnen maken.

Appartementen

De 78 appartementen komen bovenin het gebouw. Helemaal in de top komen waarschijnlijk wat grotere en duurdere appartementen, maar de meeste zullen kleiner zijn dan 50 vierkante meter. Op die manier hoopt de ontwikkelaar de huur (relatief) laag te houden. Het scheelt ook flink in de bouwkosten: bij een grotere oppervlakte zijn individuele buitenruimtes verplicht, wat in een toren al gauw neerkomt op een balkon.

Onder het gebouw komt een fietsenkelder. Autoparkeerplekken blijven beperkt tot de 27 parkeerplaatsen die de ontwikkelaar van de gemeente moet huren in de garage van de woontoren ernaast.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.