Oekraïense dansgroep wederom te gast in theater Castellum in Alphen

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Een grote groep gevluchte Oekraïense dansers oefent volgende maand opnieuw in het Alphense theater Castellum.

De United Ukrainian Ballet Company (UUBC), bestaande uit zestig dansers, gaat vanaf 6 februari een week repeteren voor Dancing in Defiance. Het is de tweede voorstelling van het gezelschap, die op 10 maart te zien is in Castellum.

Castellum biedt de dansers een week lang onderdak in de Fonds Alphenzaal, ter voorbereiding op de nieuwe voorstelling, die in Alphen in elkaar wordt gezet. In ruil daarvoor krijgen leerlingen van Alphense dansscholen een kijkje achter de schermen tijdens de repetities.

Het is de tweede keer dat de Oekraïense dansers neerstrijken in Castellum. Vorig jaar augustus oefende UUBC ook al een week in het Alphense theater, onder leiding van prima ballerina Igone de Jongh. De dansers werkten daar toen aan de montage van de voorstelling Giselle, die op 13 augustus was te zien in Alphen. Later werd Giselle in Amsterdam, Londen en Melbourne vertolkt.

Oorlog

Dancing in Defiance bestaat uit drie dansstukken die alle een link hebben met de oorlog in Oekraïne. Alexei Ratmansky’s ’Wartime Elegy’ beleeft in Nederland zijn Europese première. Verder zijn ’Fallin’ Angel’ van Jiří Kylián en Step Lightly van Sol Léon en Paul Lightfoot te zien.

Den Haag

De UUBC heeft Den Haag als thuisbasis. De dansers oefenen in een vleugel van het oude Koninklijk Conservatorium-gebouw, waar ook andere vluchtelingen worden opgevangen. Senf Theaterproducties steunt het gezelschap, samen met diverse andere organisaties, zoals het Leger des Heils en de Vrienden Loterij. Castellum is een vaste partner van Senf Theaterproducties en steunt om die reden de Oekraïense dansers.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.