Leids studentencorps Minerva schorst bestuurder na slaan van lid

© Foto: Hielco Kuipers

ANP
LEIDEN

Een bestuurslid van het Leidse studentencorps Minerva is voor ruim vier maanden geschorst. Begin december had hij een lid geslagen. Praeses Daan Yesilkagit bevestigt dat na berichtgeving van universiteitskrant Mare en de regionale zender Omroep West.

Het lid zou betrapt zijn toen hij probeerde iets te stelen uit het gebouw van Minerva aan de Breestraat. Hij gaf het voorwerp terug en werd toen belaagd door een bestuurder van de sociëteit, de commissie die het verenigingsgebouw runt. De bestuurder liet het lid struikelen en sloeg hem vervolgens een paar keer met de vlakke hand.

Volgens Yesilkagit is er met alle betrokkenen en getuigen gesproken, en geeft het bestuurslid toe wat er is gebeurd. „Dit is buiten alle proporties, en dit is ook nooit gebruik geweest. Het ging te ver en het was absoluut niet nodig.” De Minerva-praeses zegt dat bestuurders alleen fysiek mogen optreden als het strikt noodzakelijk is om de boel te sussen, bijvoorbeeld om vechtende mensen uit elkaar te halen. „Dat was hier niet aan de orde. Dat iemand iets wilde stelen, is voor ons geen reden om iemand fysiek aan te vallen. Dan kunnen we iemand streng aanspreken, een boete opleggen of corvee laten doen. Dat is afdoende.”

De schorsing duurt zestien verenigingsweken. „Met kerst waren we dicht, die weken tellen niet mee. Als je die wel zou meetellen, zou het om negentien kalenderweken gaan.” Tot 21 april mag het bestuurslid niets doen voor Minerva. Dat is volgens Yesilkagit „geen klein bier. Het is niet de zwaarste maatregel, er zijn ook weleens leden geroyeerd, maar het is een fikse schorsing.” Of de bestuurder daarna nog lid van de vereniging kan blijven, moet nog worden besloten.

Met het slachtoffer gaat het nu goed, zegt de praeses. De man had wat verwondingen, maar verder doet Minerva daar op zijn verzoek geen uitspraken over.

Lees ook: Weer geweld bij Minerva, bestuurslid dat dief sloeg tijdelijk geschorst

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.