Met ’Permanent Damage’ maakt Joesef een emotioneel geladen debuut | Muziekrecensie

Jacco van Oostveen

Singer-songwriter Joesef is al sinds 2020 behoorlijk actief én succesvol - zijn versie van ’Thinking of you’ van Sister Sledge is al meer dan 30 miljoen keer gestreamd op Spotify -, maar zijn langverwachte debuutalbum ’Permanent Damage’ (waar de cover overigens niet op staat) is er nu pas.

Zoals de titel van de plaat al doet vermoeden, is de jonge Schot geen type om vooraan in de polonaise te lopen. Zijn liedjes gaan over moeizame relaties, liefdesverdriet (het gloedvolle ’Just come home with me tonight’), zijn zoektocht naar zijn (bi-)seksualiteit en identiteit en andere zorgen.

Muzikaal houdt de neo-soul van de 27-jarige Joesef het midden tussen dat wat je hoort in een koffietentje en in een trendy kledingwinkel in de Kalverstraat. In die laatste categorie vallen ’Its been a little heavy lately’ en ’Joe’, twee liedjes waarin hij terugblikt op een onmogelijke relatie die hij als 18-jarige had met een dominante partner (’How much of myself can I give away, ’til there’s nothing left to take from me’.)

’Permanent Damage’ is een prima, emotioneel geladen debuut van een talentvolle singer-songwriter uit Glasgow die vooral tekstueel veel in zijn mars heeft. Minpuntje: de wat blikkerig klinkende, licht slissende fluisterzang gaat op enig moment wel wat tegenstaan. Gooi het er maar eens goed uit, Joesef!

Joesef speelt op 13 april in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Luister naar Joesef in onze playlist De Muzikale Keuze van Vrij 2023

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.