De Holocaust een mythe? Jongeren moeten meer leren over de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen van docenten, ook van ouders en grootouders | commentaar
Anne Frank lacht je verlegen toe, met een rode blos op haar wangen en haar rode dagboek in de hand. Naast de tekening staan schaatsen en verderop een molen. Een gezellig Hollands tafereel, behalve dan dat Anne Frank weinig reden tot lachen had.
Serviesmaker Blond kwam vorige maand met een kom met dit tafereel. Het product werd vervolgens razendsnel uit de schappen gehaald, want het slaat natuurlijk nergens op, een lachende Anne Frank. Het is exemplarisch voor een groter probleem: een groeiend deel van de Nederlandse bevolking weet maar weinig van de Holocaust.
Uit onderzoek van Claims Conference blijkt dat iedereen naam Anne Frank wel kent, maar dat 27 procent van de Nederlanders niet weet dat zij in een concentratiekamp is overleden. De krater in de kennis over de Tweede Wereldoorlog, het uitmoorden van Joden en over Anne Frank zit vooral bij de 43-minners. Want maar liefst 23 procent van de Nederlanders die na 1980 zijn geboren, denkt dat de Holocaust een mythe is. In de groep van voor 1980 is dat twaalf procent. Zes miljoen Joden werden omgebracht in de oorlog. Vooral de ’jongeren’ schatten dat getal veel lager.
Het lijkt ongelooflijk dat een kwart van de mensen onder de 42 jaar denkt dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. Ronduit bizar. Maar als je nagaat dat geschiedenis voor slecht één procent van de vmbo’ers een examenvak is, begint het te dagen. Het verleden en de oorlog sneeuwen onder in het onderwijs, in ieder geval op het vmbo.
Terwijl kennis over het verleden van groot belang is om de samenleving van 2023 te begrijpen. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar ook recentere oorlogen in andere landen. We mogen dit niet vergeten.
De Tweede Wereldoorlog en andere conflicten moeten weer een belangrijke plaats krijgen in het onderwijs. En niet alleen in de klas: ook thuis doen (groot-)ouders er goed aan om hun kinderen over deze verschrikkelijke tijd te vertellen. Koop liever het dagboek van Anne Frank dan een kom met haar lachende gezicht.
Lees ook: In de rij voor Anne Frank: ’Zes miljoen Joden vermoord, zoveel?’