Marc Newsome Leids Raadslid van het Jaar

Marc Newsome, Leids Raadslid van het Jaar 2022.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

PvdA-fractievoorzitter Marc Newsome is het Leidse Raadslid van het Jaar 2022. Raadslid Laura Delver (PvdD) krijgt lof toegezwaaid als aanstormend talent. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt in café Dranklokaal 1650.

Hij is vaak te zien in de stad, werkt hard, is bijzonder prettig om mee samen te werken en geeft ere wie ere toekomt, ook als het een politieke tegenstander betreft. De jury van lokale journalisten en oud-politici, prijst de ijver en het werkethos dat Newsome tentoonspreidt. Ook het Leidse Tweede Kamerlid Paul van Meenen, die hem de wisselbokaal uitreikte tijdens de D66-nieuwjaarsreceptie, is zeer onder de indruk van Newsome. „Hij is een heel prettig en coöperatief persoon en een van de meest zichtbare politici”, zegt hij. „Eigenlijk dacht ik dat hij al heel lang raadslid was.”

Newsome is echter pas sinds dit jaar echt gemeenteraadslid, al is hij al jaren duoraadslid en viel hij een paar keer in voor afwezige partijgenoten. Ook de afgelopen verkiezingen waren spannend voor hem. Ondanks een derde plek op de kandidatenlijst werd het kersverse Raadslid van het Jaar door voorkeursstemmen op anderen niet rechtstreeks verkozen. Hij kon zijn welverdiende zetel pas innemen nadat partijgenoot Abdelhaq Jermoumi wethouder werd.

Samenwerken

Van Meenen reikte raadslid Laura Delver van de Partij voor de Dieren een trofee uit in de vorm van een opgestoken duim. Deze prijs kent de jury soms toe, om uiteenlopende redenen. Ditmaal is de trofee bedoeld als onverbloemde loftuiting voor aanstormend talent. Delver is ook nieuw de gemeenteraad, maar was daarvoor nog niet zo lang actief in de politiek. Niettemin oogt en handelt zij als een ervaren rot in het vak en is zij net als Newsome overal in de stad te vinden en kreeg zij ondanks de oppositierol van haar partij al veel gedaan in de gemeenteraad.

Wat betreft dat laatste is Van Meenen overigens verheugd over de hele gemeenteraad. In zijn eigen tijd als raadslid spande hij zich ervoor in de strakke grenzen tussen oppositie en coalitie te doen vervagen. „Samenwerken is heel belangrijk en ik zie dat gebeuren. De afgelopen jaren maakte me ik daar weleens zorgen om, maar het kan dus wel.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.