Ook ambtenaren Amsterdam leggen tijdelijk het werk neer

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Nadat gemeenteambtenaren vorige week in Almere, Tilburg en Rotterdam het werk neerlegden, is het maandag de beurt aan Amsterdam. Het gaat om ambtenaren die werken voor de stadsreiniging, zoals vuilnismannen, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en medewerkers van gemeentekantoren. De werkonderbreking duurt van 09.00 tot 12.00 uur.

De werkonderbreking kan invloed hebben op de afvalinzameling, reiniging, handhaving en stadsloketten, waarschuwt de gemeente. "Wel blijft een minimale bezetting bij de diensten gewaarborgd zodat we spoedwerkzaamheden zoveel mogelijk kunnen uitvoeren." Tijdens de werkonderbreking is een aantal afvalpunten dicht. "Mogelijk kan grof afval wat langer dan normaal op straat blijven staan en kunnen containers voor restafval, papier, glas en textiel op een andere dag of tijd geleegd worden", aldus de gemeente.

Verder kan de wachttijd bij de zogeheten stadsloketten langer zijn dan gebruikelijk, kunnen prullenbakken voller zitten en worden straten mogelijk op een later moment geveegd . "We streven ernaar om de achterstand door de werkonderbreking zo snel mogelijk in te halen", laat de gemeente weten. Hoeveel ambtenaren het werk neerleggen in de hoofdstad is nog onduidelijk.

Vakbond FNV wil met werkonderbreking een betere cao afdwingen. De sector waarop de cao voor gemeenteambtenaren van toepassing is, telt volgens FNV ruim 187.000 werknemers. De bond stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.