NAVO-baas dringt aan op meer hulp van Zuid-Korea aan Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Tijdens een bezoek aan Seoul heeft de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg er maandag bij Zuid-Korea op aangedrongen meer militaire hulp te verlenen aan Oekraïne. "Als we niet willen dat de tirannie het wint, dan hebben de Oekraïners wapens nodig. Dat is de realiteit", aldus de NAVO-baas.

In meetings met overheidsvertegenwoordigers benadrukte Stoltenberg dat wat er gebeurt in Europa en Noord-Amerika ook andere regio's raakt, en dat de NAVO wereldwijde dreigingen wil helpen aan te pakken door nauwer samen te werken met Azië. Hij bedankte Zuid-Korea voor het leveren van niet-dodelijke wapens en andere goederen aan Oekraïne, maar moedigde het land aan meer te doen, zoals het leveren van munitie.

Zuid-Korea heeft sinds de oorlog in Oekraïne begon honderden tanks, vliegtuigen en andere wapens geleverd aan NAVO-lid Polen, maar president Yoon Suk-yeol zegt dat directe militaire hulp aan Oekraïne moeilijk is, omdat de Zuid-Koreaanse wet het verbiedt wapens te leveren aan landen in een oorlogssituatie. Stoltenberg merkte tijdens zijn bezoek op dat landen als Duitsland, Zweden en zijn eigen thuisland Noorwegen vergelijkbare bepalingen hadden, maar dat deze naties die hebben gewijzigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.