India staat stil bij 75e sterfdag Mahatma Gandhi

ANP Producties | Bron: ANP
New Delhi

75 jaar na de moord op Mahatma Gandhi staat India stil bij zijn sterfdag. Veel mensen herdenken en eren de onafhankelijkheidsheld, maar ook de critici van Gandhi laten op deze dag van zich horen.

De Indiase premier Narendra Modi zegt te buigen voor 'Bapu', zoals Gandhi in India wordt genoemd en wat vader betekent. Modi gedenkt Gandhi's "diepgaande denkbeelden", maar wil ook eer betuigen aan alle Indiase martelaren. Gandhi's sterfdag staat ook bekend als Martelarendag in India. "Hun offers zullen niet vergeten worden en versterken onze vastberadenheid voor een ontwikkeld India", aldus Modi.

Gandhi, die geroemd wordt om zijn geweldloosheid en een belangrijke rol speelde bij de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten, werd in 1948 vermoord door de fanatieke hindoe Nathuram Godse. Hij nam het Gandhi kwalijk dat hij de moslimbevolking tegemoetkwam en dat India en Pakistan daardoor twee verschillende landen zijn geworden na de onafhankelijkheid. Maar onder streng religieuze hindoes klinkt steeds meer waardering voor Godse en kritiek op de rol van Gandhi.

Modi, ooit zelf lid van dezelfde hindoeïstische groep als Godse, heeft Gandhi altijd geëerd en bezoekt zijn tempel regelmatig met buitenlandse leiders die in India te gast zijn. Maar tegelijkertijd heeft hij de verering van Godse nooit veroordeeld. Aanhangers spelen soms de moord op Gandhi na en sinds 2015 is er zelfs een altaar aan Godse gewijd. Godse is geëxecuteerd in 1949.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.