Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren

© ANP

ANP
DEN HAAG

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 11 maart weer de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Dat zou de zesde keer zijn.

Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de Utrechtsebaan daardoor onbegaanbaar. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om ze aan te moedigen.

Extinction Rebellion zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. „Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt”, laat de groep maandag weten.

Lees ook: Politie grijpt in, honderden arrestaties bij klimaatprotest op A12 in Den Haag: Castricummer Winnips voor dertigste keer opgepakt

Voorafgaand aan het protest van zaterdag werden zeven activisten opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen mee te doen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade zaterdag.

Lees ook: Met honderden mensen in de tunnelbak van de Utrechtsebaan

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.