Website UMCG al twee dagen onbereikbaar door cyberaanval

ANP Producties | Bron: ANP
Groningen

De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is sinds zaterdagmiddag onbereikbaar door een cyberaanval. Het gaat volgens het ziekenhuis om een ddos-aanval. "De consequenties vallen gelukkig mee", zegt een woordvoerster maandag. "De zorg voor patiënten kan gewoon doorgaan."

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met bezoekers, die allemaal tegelijk op het doelwit worden afgestuurd. Vaak gebeurt dat met gekaapte apparaten. Door de aanval wordt de site of de server onbereikbaar. "Het is dus wel erg vervelend dat mensen geen informatie kunnen opzoeken op onze website", vindt de woordvoerster. "Ook moeten we wat administratieve processen anders uitvoeren."

Wie verantwoordelijk is voor de cyberaanval weet het ziekenhuis niet. Het lijkt volgens de woordvoerster alsof de ddos-aanval in golven gaat. "Soms houdt het even op, en dan begint het weer. Op dit moment is het even rustig, maar we weten niet of het nu dus ook echt stopt."

De website met de medische dossiers van UMCG-patiënten is volgens het ziekenhuis niet aangetast. Patiënten kunnen daardoor nog steeds hun ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken inzien.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.