Leesvaardigheid te laag, Leidse politiek roept op tot maatregelen

De Leidse Stadsdichter Marianne van Velzen bracht in 2020 een gedicht aan op de ramen van de bibliotheek in de Nieuwstraat.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Betere schoolbibliotheken, het afschaffen van biebboetes en extra aandacht voor leesonderwijs; de Leidse politiek roept burgemeester en wethouders op tot actie om de leesvaardigheid onder jongeren te vergroten.

De nationale voorleesdagen, die nog tot komende zaterdag duren, waren voor de plaatselijke politiek bepaald geen verhaaltje voor het slapengaan. Wakkergeschud door ermee gepaard gaande berichtgeving over de zorgwekkende leesvaardigheid onder jongeren, vraagt de PvdA zich af hoe het ervoor staat in Leiden. Temeer omdat de gemeente al jaren bezig is om nieuwe, gecombineerde huisvesting te vinden voor BplusC, de fusieorganisatie van cultuur en bibliotheek - eventuele veranderingen in de manier van werken kunnen daarbij direct worden meegenomen.

Coalitiepartij PvdA las dat ongeveer een derde van de bibliotheken in het land geen boetes meer heeft voor te laat ingeleverde boeken, omdat deze drempelverhogend zouden werken voor arme gezinnen. De ervaring bij die bibliotheken leert dat de boeken ook zonder boete meestal wel terugkomen dus stellende Leidse raadsleden Marc Newsome en Bo Lemmens voor het ook hier zo te gaan doen. Zij vragen B&W het in ieder geval te onderzoeken.

Schoolbibliotheken

Daarnaast vragen zij om in te haken op een onlangs in de Tweede kamer aangenomen motie waarin het parlement het belang onderstreept van een samenwerking tussen de openbare bibliotheek en het onderwijs. Scholen hebben er baat bij als de bibliotheek de boekenvoorraad op school beheert en actueel houdt, en de PvdA vraagt het stadsbestuur dit ook in Leiden in te voeren, eventueel eerst bij wijze van proef om uit te vogelen wat de beste manier is.

D66, PvdD en SvL wijzen burgemeester op een eind december gepubliceerde peiling over de leesvaardigheid (2020-2021) in het basisonderwijs. Daaruit blijkt dat het beoogde niveau de afgelopen tien jaar flink afnam. De helft van de leerlingen haalt het streefniveau, en in het speciaal onderwijs is dat 7 procent. Het landelijke streefcijfer is minimaal 65 procent. De drie partijen vragen naar de Leidse cijfers en willen weten in welke wijken en scholen de percentages het laagst zijn.

Ook deze drie partijen, waarvan D66 in het college van B&W zit, vragen daarom om maatregelen om de leesvaardigheid te vergroten en betere schoolbibliotheken. Ook vragen zij of het stadsbestuur leesconsulenten wil inzetten op scholen, iets waartoe de Onderwijsinspectie oproept.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.