DansBlok uit Leiden wint internationale prijs op festival met film over plastic

Scène uit de dansfilm ’Plastisch’.

Theo de With
Leiden

Het Leidse dansgezelschap DansBlok heeft afgelopen weekend in Londen een internationale filmprijs gewonnen. Hun dansfilm ’Plastisch’ is op het Covent Garden Film Festival uitgeroepen tot beste film.

De film ging in 2021 in première in Museum De Lakenhal in Leiden en maakte deel uit van de tentoonstelling ’If things grow wrong’. In de film wordt stilgestaan bij de tegenstrijdige eigenschappen van plastic. Het materiaal is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. De keerzijde is echter dat plastic niet vergaat.

DansBlok heeft geprobeerd om in dans al die eigenschappen van plastic te vangen. De dansers slaan ook een brug naar de maakbaarheid van het leven en het bijbehorende schoonheidsideaal: ’plastic fantastic’. ,,We plastificeren onszelf én de wereld’’, stelt Rosa Allessie, een van de dansers.

(Tekst gaat door onder de foto.)

Scène uit de dansfilm ’Plastisch’.

Na De Lakenhal reisde ’Plastisch’ langs tal van filmfestivals in onder meer Amsterdam, Barcelona, Italië, Oostenrijk en op de Filipijnen. Op het Covent Garden Film Festival was de film genomineerd voor acht categorieën. Uiteindelijk ging DansBlok strijken met de hoofdprijs voor beste film van het festival.

Ondertussen werken de Leidse dansers aan een nieuwe film. ’Zweet’ gaat op maandag 21 februari in première in Theater Ins Blau en wordt gemaakt in samenwerking met theatergezelschap Veenfabriek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.