VN-chef veroordeelt 'afgrijselijke' aanslag in Pakistaanse moskee

ANP Producties | Bron: ANP
New YorkPeshawar

VN-chef António Guterres heeft de aanslag in het Noord-Pakistaanse Peshawar veroordeeld als afgrijselijk. Een zelfmoordterrorist blies zich met een krachtige bom op in een grote en drukbezochte moskee in de stad waar doorgaans honderden leden van politie en andere veiligheidsdiensten bijeenkomen. Het hoofdkwartier van de plaatselijke politie, een kantoor van de Pakistaanse contraterrorisme-eenheid, een hoofdkwartier van de speciale politie-eenheid 'de grensreserve' en andere veiligheidsdiensten zijn vlak bij de moskee die door de explosie is verwoest. De grens met Afghanistan is circa 40 kilometer verderop.

Er vielen meer dan zestig doden en 160 gewonden. De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif veroordeelde de aanslag en zei dat de terroristen "niets met de islam te maken hebben". Volgens Pakistaanse media hebben de terroristische Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) de verantwoordelijkheid opgeëist. De TTP is een verzameling groepen van soennitische extremisten, voornamelijk van de bevolkingsgroep van de Pathanen (Pashtun), die etnisch en ideologisch, maar niet organisatorisch verwant zijn aan de Afghaanse Taliban.

In maart vorig jaar viel een zelfmoordterrorist van terreurbeweging Islamitische Staat een sjiitische moskee in Peshawar aan, waarbij 64 doden vielen. Het was de dodelijkste terreuraanslag in Pakistan sinds 2018.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.