Polen verdubbelt defensiebudget door oorlog in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Warschau

Polen gaat dit jaar 4 procent van zijn nationaal inkomen investeren in het leger, heeft premier Mateusz Morawiecki aangekondigd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. Op basis van de omvang van de Poolse economie in 2021 komt het omgerekend neer op 25 miljard euro. Volgens de regeringsleider kan Polen niet anders dan zich sneller bewapenen, vanwege de Russische dreiging en Russische inval in Oekraïne.

Polen deelt een grens van meer dan 500 kilometer met Oekraïne. Afgelopen zomer had Polen al aangekondigd fors meer te gaan investeren in het leger. Jarosław Kaczynski, voorzitter van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, noemde toen een streefdoel van 5 procent.

Met 4 procent gaat Polen in verhouding meer aan defensie uitgeven dan andere NAVO-landen. Nederland gaf in 2022 1,47 procent van het bruto nationaal product uit aan defensie. De VS, die beschikken over het grootste leger ter wereld, geeft jaarlijks ongeveer 3,5 procent uit aan het leger.

Polen gaat ook zijn strijdmacht vergroten. Momenteel telt het leger 164.000 mannen en vrouwen en dat gaat de komende tijd naar 250.000.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.