China waarschuwt McCarthy geen Taiwan-reis te maken zoals Pelosi

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

China heeft de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy gewaarschuwd om geen bezoek te brengen aan Taiwan, zoals zijn voorganger Nancy Pelosi deed. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat "bepaalde mensen in de Verenigde Staten" zich aan het één-Chinabeleid moeten houden, dat betekent dat Taiwan deel is van China.

De woordvoerder noemde McCarthy niet bij naam, maar reageerde op een vraag over de Huis-voorzitter. Amerikaanse media berichtten afgelopen week dat een bezoek van McCarthy aan Taiwan in de maak is. Hij zou dit voorjaar de eilandstaat willen bezoeken, in navolging van zijn Democratische voorganger Pelosi.

Toen Pelosi afgelopen zomer Taiwan bezocht wekte dat de woede van Beijing, dat reageerde met grootschalige militaire oefeningen rond het eiland. Ze was de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus die Taiwan bezocht in tientallen jaren. McCarthy sprak zijn steun uit voor Pelosi en kondigde aan dat hij dezelfde reis zou maken als hij verkozen zou worden tot voorzitter.

De Verenigde Staten hebben formeel al meer dan veertig jaar geen banden meer met Taiwan, omdat het land de relatie met Beijing wilde verbeteren, maar Washington wil voorkomen dat China het eiland binnenvalt. De buitenlandwoordvoerder zei niet hoe China zou reageren op een bezoek van McCarthy aan Taiwan. Volgens China moeten de Amerikanen "stoppen met acties die de basisprincipes van de internationale betrekkingen schenden".

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.