VVD en studentenpartij: aantal Leidse evenementen niet inperken

Mart Hoogkamer tijdens het Rapenburgconcert 2019.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Aanvragen voor evenementen worden in Leiden vaker afgewezen of ingekort dan vroeger. Dat hebben VVD en Studenten voor Leiden (SvL) tenminste gehoord, die burgemeester en wethouders oproepen dat vooral niet te doen nu het economisch wat minder gaat.

De gemeente Leiden probeert al jaren een acceptabele balans te vinden tussen een binnenstad waar het én fijn wonen is én waar regelmatig wat te beleven is. Met het evenementenbeleid 2020 gaf zij daar met een wat strakkere verdeling en benutting van evenementenlocaties een nieuwe poging toe, maar als gevolg van de coronapandemie is het resultaat ervan nu pas merkbaar.

De raadsfracties van VVD en SVL maken zich er zorgen om. Zij hoorden van evenementenorganisatoren dat vaker dan voorheen aanvragen worden afgewezen vanwege het nieuwe beleid of dat zij minder dagen op een plek mogen blijven. De twee partijen vragen burgemeester en wethouders om cijfers, zodat zij kunnen controleren of dit klopt.

Als dat inderdaad het geval is en ook uit een evaluatie van het beleid blijkt, dan roepen zij het stadsbestuur op weer meer toe te staan. ,,Nu blijkt dat de Leidse economie achterblijft vergeleken met de Nederlandse economische groei, is het juist belangrijk dat er genoeg evenementen worden georganiseerd’’, schrijven zij. ,,Bezoekers die een evenement in Leiden bezoeken, gaan namelijk vaak nog wat eten bij een restaurant, combineren het met een bezoek aan een museum of boeken er een hotel bij. Dit draagt allemaal bij aan het versterken van de Leidse economie en maakt Leiden een levendige stad.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.