Nederlands consulaat in Istanbul dicht voor publiek om dreiging

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul is tijdelijk dicht voor het publiek in verband met een verhoogde dreiging van een aanslag op westerse doelen. Hoe lang mensen niet terecht kunnen bij de vertegenwoordiging in de Turkse stad, kan een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Bij een betoging in Den Haag verscheurde de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida kort geleden een koran. De Nederlandse ambassadeur werd vorige week om deze actie door de Turkse regering op het matje geroepen. Ankara eist dat Nederland dergelijke "provocerende acties" niet toestaat.

Eerder deze maand verbrandde een rechtsextremist in Zweden al een koran. Dat gebeurde voor de Turkse ambassade. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet daarop weten dat Zweden niet hoeft te rekenen op de steun van Turkije bij het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap. Dat heeft Zweden samen met Finland aangevraagd na de Russische inval in Oekraïne.

Verhoogde dreiging

"De recente demonstraties in Zweden, Denemarken en Nederland, waarbij respectievelijk een koran werd verbrand en verscheurd, kunnen antiwesterse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties en protesten. Ook is er een verhoogde dreiging van een aanslag tegen westerse doelen, diplomatieke vertegenwoordigingen en gebedshuizen, in het bijzonder in Istanbul", staat in het laatste reisadvies van Buitenlandse Zaken.

In het weekeinde meldde het ministerie al dat Nederlanders in Turkije demonstraties en andere grote bijeenkomsten beter kunnen vermijden omdat deze gewelddadig kunnen worden. Het ministerie heeft geen aanwijzingen dat er een dreiging richting individuele Nederlandse reizigers is.

Het consulaat is nog wel digitaal bereikbaar. Ook verleent de ambassade in Ankara consulaire diensten.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.