Meer verdachte extremisten rond geplande Duitse staatsgreep

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

In verband met een geplande staatsgreep in Duitsland vervolgt justitie inmiddels meer rechtse extremisten. Het aantal verdachten is gestegen tot 55. Het gaat om zogenoemde Reichsbürger (Rijksburgers), aanhangers van een beweging die als uiterst gevaarlijk geldt.

Bij een grootscheepse antiterreuroperatie begin december in meerdere Duitse deelstaten, Oostenrijk en Italië waren er 25 gearresteerd. De recherche namen ook ruim 420.000 euro aan contanten en daarnaast edelmetalen in beslag.

Rijksburgers zijn mensen die de Bondsrepubliek Duitsland en haar democratische structuren niet erkennen. Justitie beschuldigt zeker 22 gearresteerden lid te zijn van een terroristische organisatie die het politieke systeem in Duitsland omver wilde werpen en een coup planden. Andere verdachten worden beschouwd als aanhangers.

Een in Italië gearresteerde ex-officier van een speciale eenheid van het Duitse leger onderneemt juridische stappen tegen uitlevering aan Duitsland. Met uitzondering van een Russische vrouw hebben alle verdachten de Duitse nationaliteit. Ze beweren dat het Duitse Rijk (1871-1945) gewoon voortbestaat. De beweging is sterk in ledental gestegen. Er zouden inmiddels 21.000 tot 23.000 aanhangers zijn, deels gewelddadig.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.