Rutte is begonnen met een campagne voor de verkeerde verkiezingen door te onthullen dat hij plots een actieve herinnering had aan Joop den Uyl | commentaar

Minister-president Mark Rutte.© Foto ANP / Bart Maat

Job Janssens

Het is weer zover: ook dit keer zullen de verkiezingen voor de Provinciale Staten niet gaan over de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het past in de Hollandse traditie van zich eindeloos herhalende zekerheden. Zoiets als de jaarlijks terugkerende, collectieve verontwaardiging over het molesteren van zorgpersoneel tijdens nieuwjaarsnacht of het lekken van de buitengewoon geheime begrotingsvoornemens vóór de derde dinsdag in september.

Maar goed, het gaat dus over de verkiezingen in 2025 en niet die in maart. Rutte is daarmee begonnen door te onthullen dat hij plots een actieve herinnering had aan Joop den Uyl en die was niet al te best. Het kabinet Den Uyl (1973-1977) trok namelijk geld uit voor verhogingen van de Bijstandswet en de Algemene Ouderdomswet (AOW), terwijl ook het minimumjeugdloon en de individuele huursubsidie werden ingevoerd.

Niet van een leien dakje

Economisch liep het onder Den Uyl inderdaad bepaald niet van een leien dakje. Rutte suggereert dat met een stem voor PvdA en GroenLinks straks de subsidies voor linkse hobby’s wederom een hoge vlucht kunnen nemen.

Lees ook: Rutte en Schippers halen uit naar combinatie PvdA-GroenLinks

PvdA en GroenLinks pareerden deze verkiezingsretoriek met propagandistische statements over de ontspoorde vrije markt. De duivelse liberale aanbidding van die vrije markt heeft ons land gestort in de huidige poel van ellende. De beide wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks presenteerden maandag een gemeenschappelijke visie met dergelijke strekking.

Aftakelende kwaliteit

Dus; waar wij het zouden moeten hebben over de Provincie, de Eerste Kamer en de Waterschappen (de verkiezingen daar vallen samen met die voor de Provincie), moeten wij nu al nadenken over de Kamerverkiezingen van 2025. Gezien de toegenomen invloed van de premier en zijn kabinet en de steeds verder aftakelende kwaliteit van de Tweede Kamer, is het raadzaam om straks niet meer op een partij te stemmen maar op een persoon van wie wij verwachten dat hij/zij de cruciale positie van premier met verve kan vervullen.

Laat ze allemaal in gedachten de revue passeren… Best een lastige opgave inderdaad. Gelukkig hebben we nog even de tijd.

Lees ook: Fakkeldrager die Kaag bedreigde is lijsttrekker voor Jezus Leeft! bij Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.