Ook 'scheurtjesreactor' bij Luik sluit voorgoed

ANP Producties | Bron: ANP
Tihange

België sluit weer een kernreactor. Ditmaal gaat het om de 'scheurtjescentrale' in Tihange, bij Luik. Waar actievoerders eerder tegen kerncentrales te hoop liepen, wordt er nu juist gedemonstreerd tegen de sluiting.

De zeven kernreactoren van België worden een voor een opgedoekt, is al jaren geleden afgesproken. En 'Tihange 2' is de volgende. Toch leek het er even op dat de reactor misschien nog aan dat lot zou ontkomen. België bedacht zich en wil toch nog geen afscheid nemen van kernenergie. Twee reactoren blijven tien jaar langer open, tot minstens 2035. En er gingen ineens stemmen op om ook langer door te gaan met Tihange 2 en Doel 3, een reactor bij Antwerpen.

Terwijl naar de sluiting van juist deze twee reactoren ook erg is uitgezien. Sinds in 2012 haarscheurtjes in de stalen wanden werden ontdekt, maakten mensen in de buurt zich jarenlang grote zorgen over hun veiligheid. Ook bijvoorbeeld in Zuid-Limburg, enkele tientallen kilometers van Tihange. Ook al wees onderzoek uit dat die veiligheid niet in gevaar was.

Het was hoe dan ook te laat om nog van de geplande sluiting terug te komen, concludeerde de uitbater en ook de regering. Na veertig jaar dienst gaat om middernacht de stekker definitief uit Tihange 2. Dat zullen demonstranten van onder meer de rechtse Vlaamse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang, die hebben aangekondigd zich dinsdag bij de reactor te verzamelen, niet kunnen verhinderen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.