Tentoonstelling Hortus over designerhype rond avocado’s

Potjes, schaaltjes en houders.© Foto Hortus botanicus

Wilfred Simons
Leiden

Mondiaal is er een hype gaande onder ontwerpers om speciaal voor avocadopitten schaaltjes, vaasjes en potjes te bedenken. De Hortus botanicus van de Universiteit Leiden wijdt hieraan de kleine tentoonstelling ’Geworteld in water’, die tot en met dinsdag 28 maart te zien is in de ’etalageruit’ van de Winterkas.

Wie veel geduld heeft, kan uit een avocadopit een plant opkweken. Geplaatst in een bodempje water ontkiemt de pit na ongeveer zes weken, al kan het nog maanden duren voordat de plant zo ver is gegroeid, dat hij in een pot kan worden geplant.

In de tentoonstelling staan echter niet zozeer de avocadoplanten centraal, als wel de pithouders waarin ze staan. Arboretum Kalmthout in België legde een verzameling van deze houders aan, die zij eerder zelf tentoonstelde en die zij nu heeft uitgeleend aan de Leidse Hortus.

(Tekst gaat door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De avocadoplanten zijn ook te zien voor de wandelaars die het Singelpark bezoeken. De route loopt pal langs de entree van de Hortus. Daarnaast geeft de Hortus op informatieborden informatie over de geschiedenis van de hydrocultuur - het opkweken van planten in water.

Jaarlijks kiest de Hortus botanicus een thema dat zij in dat jaar nader wil belichten. Vorig jaar was het thema ’Planten onder de loep’, dit jaar is dat ’water’. ’Geworteld in water’ sluit daar bij aan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.