Wethouder zoekt extra geld voor groen in Leiderdorp, nu herplantfonds ontoereikend is

In sportpark de Bloemerd in Leiderdorp staan veel zieke essen.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld
Leiderdorp

Groen-wethouder Bob Vastenhoud (PvdA/GL) gaat op zoek naar extra geld om het vervangen van gekapte bomen in Leiderdorp te betalen. Dat beloofde hij de gemeenteraad, nadat D66 en CDA in de gemeenteraad een motie indienden waarin zij vroeger om een nieuw en beter bomenbeleid.

Dat de gemeente dit jaar 231 zieke bomen moet kappen, maar slechts geld heeft om er zo’n 150 terug te planten, was een van de aanleidingen voor de motie van D66 en CDA. ,,De hele wereld kijkt hoe ze meer bomen kunnen neerzetten en wij hebben het over het behoud van het aantal bomen. We komen niet verder’’, betoogde fractievoorzitter Prachee van Brandenburg van D66. ,,Zorg voor genoeg geld.’’

Vastenhoud erkende dat het college van burgemeester en wethouders verrast was door de lengte van de lijst met bomen die dit jaar gekapt moeten worden. Ze reserveerden in de begroting 25.000 euro voor herplant van gekapte bomen, maar dat is in ieder geval dit jaar ontoereikend. ,,Dat geeft wel stof tot nadenken’’, vond de wethouder.

Een nieuw bomenbeleid is volgens Vastenhoud niet nodig. ,,Het huidige beleid is weliswaar zes jaar oud, maar het is niet verouderd.’’ De wethouder denkt dat hij en zijn ambtenaren hun tijd beter kunnen besteden aan het bevorderen van groene daken en het vervangen van schuttingen door heggen en hagen, dan aan het maken van een nieuwe nota. ,,Daar is meer winst in te halen.’’

Als de 25.000 euro voor herplant voor dit jaar op is, kan de gemeente volgens de wethouder nog wel doorgaan met het herplanten van bomen. ,,Er zijn altijd nog wel wat risicopotjes, zoals voor stormschade aan bomen.’’ Vastenhoud gaat bekijken of de komende jaren wat meer geld in het herplantfonds kan worden gestopt. ,,Maar ik doe daarover geen toezegging’’, zei hij. Het was voor D66 en CDA voldoende reden om de motie in te trekken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.