Herdenkingsjaar moet overal in Leiden gaan leven

Naast het jaarlijkse muziekfestival zijn er dit jaar nog meer activiteiten tijdens de Keti Koti viering.© Archieffoto Taco van der Eb

Chiara Mars
Leiden

Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Naast de jaarlijkse Keti Koti viering wordt er door heel het land extra aandacht besteed aan het slavernijverleden, zo ook in Leiden. Vrijdagavond vond de aftrap van dit herdenkingsjaar plaats met een presentatie van de plannen.

„Ik hou van deze stad en vind het belangrijk dat er aandacht voor is. Op deze manier worden mensen bewuster van een lang verzwegen geschiedenis”, legt Jacintha Groen uit, voorzitter van Stichting Songs of Freedom. De stichting heeft samen met de gemeente een dertigtal activiteiten op poten gezet bij verschillende culturele en maatschappelijke organisaties in de stad. „Met de uitvoering van dit programma willen we dat het herdenkingsjaar overal gaat leven in Leiden.”

Racisme

Dat er groeiende belangstelling is voor het thema, komt volgens haar mede door de eerder gemaakte excuses van de regering. Excuses die hard nodig waren, vindt Groen. „Het ging heel lang alleen over de successen van Nederland in de Gouden Eeuw, maar niet over de excessen. Door te herdenken doen we recht aan alle voorouders die hieronder hebben geleden.” Daarnaast moet niet over het hoofd worden gezien dat ook de huidige generaties met tot slaaf gemaakte voorouders nog steeds de gevolgen ondervinden van die geschiedenis. „We kennen allemaal de toeslagenaffaire, maar ook de discriminatie op de arbeidsmarkt is een voorbeeld van hoe racisme doorwerkt.”

Het herdenkingsjaar vervult een sleutelrol om hier meer aandacht voor te genereren. „Door met elkaar te praten komt er meer begrip voor de doorwerking van de geschiedenis.” Ze hoopt dan ook dat Leiden in de toekomst een monument krijgt waar álle stadsbewoners met elkaar het slavernijverleden kunnen herdenken. „Zo kunnen we stilstaan bij het verleden en positief kijken naar de toekomst. Dat is mijn droom.”

De diverse activiteiten binnen het overkoepelende thema ’Leiden bezint en verbindt’ beginnen na de Keti Koti-viering op 30 juni. Onderdeel van het programma zijn onder andere een poëziewedstrijd voor jongeren, een Afrikaanse dansavond en een stadswandeling langs slavernijsporen. „We zijn momenteel nog in gesprek met andere organisaties, afhankelijk daarvan kan het programma nog worden aangevuld.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.