Zesde nationale titel Nuis op de kilometer en twee WK-tickets

Kjeld Nuis.© Foto ANP/Vincent Jannink

Van onze verslaggever
Heerenveen

Kjeld Nuis veroverde zondag bij de NK afstanden voor de zesde keer de Nederlandse titel op de 1.000 meter. De 33-jarige Zoeterwoudenaar van Reggeborgh was met 1.08,04 een fractie van een seconde sneller dan Hein Otterspeer en Thomas Krol.

Otterspeer bleef olympisch kampioen Krol in een rechtstreeks duel voor met 1.08,08. Krol finishte in 1.08,37. Nuis was daarna in de rit tegen ploeggenoot Janno Botman vier honderdsten van een seconde sneller dan Otterspeer. Europees sprintkampioen Merijn Scheperkamp kon in de laatste rit niet aan de tijden van de top drie komen.

De top drie plaatst zich voor de WK afstanden, die van 2 tot en met 5 maart worden verreden in Thialf. Nuis had een dag eerder al een ticket voor de 1.500 meter gepakt, al ging dat met de nodige moeite: de olympisch kampioen werd derde achter Patrick Roest en Thomas Krol, en hield maar net Wesly Dijs achter zich.

Titelverdediger Kai Verbij deed niet mee aan de NK. De 28-jarige schaatser uit Hoogmade meldde zich woensdag af met een liesblessure en zette een punt achter zijn seizoen. Verbij verdedigt zodoende op de WK ook niet zijn wereldtitel op de 1.000 meter.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.