Franse staking treft scholen, treinvervoer en raffinaderijen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

In Frankrijk is dinsdag opnieuw een landelijke staking uit protest tegen de plannen van de Franse regering om de pensioenregels te veranderen, waaronder een verhoging van de pensioenleeftijd. De staking treft onder meer het onderwijs, treinverkeer en olieraffinaderijen. Ook ambtenaren leggen het werk neer.

Het is al de derde landelijke stakingsdag sinds 19 januari die in Frankrijk wordt gehouden. De vakbonden eisen dat de geplande verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar naar 64 jaar van tafel wordt gehaald, maar de regering van president Emmanuel Macron weigert toe te geven aan de eisen. Er zouden dinsdag tussen de 900.000 en 1,1 miljoen mensen meedoen aan de actie.

Bij de eerdere stakingen gingen meer dan 1 miljoen mensen door heel Frankrijk de straat op om te protesteren. Daarbij kwam het ook tot confrontaties met de politie. Volgens opiniepeilingen is ongeveer twee derde van de Franse bevolking tegen een hervorming van het pensioenstelsel. De links-radicale vakbond CGT zegt dat Macron een "gevaarlijk spel speelt" met zijn pensioenplannen nu mensen het al moeilijk hebben door de hoge kosten voor levensonderhoud.

Verstoringen

De staking zorgt dinsdag onder meer voor verstoringen in de metro en het openbaar vervoer in de hoofdstad Parijs en annuleringen van vluchten op de Parijse luchthaven Orly. Ook bij het Franse staatsspoorbedrijf SNCF vervallen ritten. Ongeveer de helft van de treinritten op langere afstand zou niet doorgaan.

Het Franse oliebedrijf TotalEnergies zei door de staking moeite te hebben met het transport van olieproducten vanuit raffinaderijen en een opslagplaats. Vakbond Force Ouvrière meldde stakingen bij raffinaderijen in Feyzin, bij Lyon en in Donges aan de Loire. Ook personeel van een Noord-Frans brandstofdepot heeft het werk neergelegd. Er is volgens TotalEnergies wel voldoende brandstof aanwezig op pompstations om tijdelijke problemen bij leveringen op te kunnen vangen.

Frankrijk is niet het enige land in Europa dat met stakingen te maken heeft. In Nederland is er een staking bij het streekvervoer en in Duitsland zijn er acties door werknemers van post- en pakketbezorger Deutsche Post. Daardoor is de bezorging van brieven en pakketjes in Duitsland ontregeld.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.