Raad van State oordeelt of nareisbeperking onwettig is

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De Raad van State doet woensdag uitspraak over de zogenoemde nareisbeperking van het kabinet. Omdat daarna geen beroep meer mogelijk is, zal dat het eindoordeel zijn in de kwestie, die gaat over de mogelijkheid van gezinsleden van erkende vluchtelingen om ook naar Nederland te komen.

Het kabinet besloot in augustus dat gezinsleden van erkende vluchtelingen, ofwel statushouders, maximaal vijftien maanden moeten wachten voordat ook zij naar Nederland mogen komen. Meerdere statushouders stapten na de invoering van de nareisbeperking naar de rechter en zij kregen allemaal gelijk. Volgens de rechters is de beperking onwettig en in strijd met veel nationale en internationale verdragen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vroeg daarop de Raad van State om een definitief oordeel of de nareismaatregel juridisch houdbaar is of niet. De uitspraak zal woensdag even na 10.00 uur openbaar worden en is ook te volgen via het YouTubekanaal van de Raad van State. De staatssecretaris kondigde vorige maand al aan dat de beperking voor de gezinsleden van erkende vluchtelingen voor nieuwe besluiten tijdelijk wordt opgeschort.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.