Erdogan naar zwaar getroffen provincies

ANP Producties | Bron: ANP
Ankara

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woensdag aangekomen in de zwaar door de aardbevingen getroffen provincies in het zuidoosten van het land. Hij bezoekt het centrum van de voor het grootste deel verwoeste stad Kahramanmaras, die ook wel Maras wordt genoemd. De stad ligt op circa 500 meter hoogte, vlak bij het epicentrum van de grootste aardbeving van maandag. Dan gaat de president naar verluidt naar de 30 kilometer oostelijker gelegen plaats Pazarcik waar het epicentrum was. Later op de dag gaat hij naar de 170 kilometer zuidelijker gelegen stad en provincie Hatay waar ook veel schade en slachtoffers zijn door de aardbevingen.

Volgens Turkse media hebben gemeenteraadsleden van Maras gezegd dat 95 procent van de panden in de stad is verwoest of beschadigd. Door de schade aan de infrastructuur zoals wegen en tunnels zijn de stad en de streek moeilijk te bereiken voor hulpverleners. Bij het ruimen van het puin vrezen velen ook dat overlevenden onder het puin snel door de kou kunnen bezwijken. Het is op het middaguur slechts 3 graden.

De rampenbestrijdingsdienst AFAD heeft op de lijst van meest noodzakelijke hulpgoederen prominent dingen staan om warm te blijven, zoals elektrische en houtkachels, warme en regenkleding en generatoren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.