Verduurzamen? Gemeente neemt Leidse woningbezitters al het gedoe uit handen
© Foto ANP
Leidenaars die hun koopwoning willen verduurzamen, kunnen zich de komende twee maanden inschrijven voor een gemeentelijke actie die hen afhelpt van alle rompslomp.
De gemeente verstuurde deze week 12.000 brieven aan de eigenaar-bewoners van koopwoningen, in de hoop hen te kunnen interesseren voor een grootschalige collectieve verduurzamingsactie. Het gaat dan met name om zonnepanelen, isolatieglas, muur- en vloerisolatie.
Wie zich opgeeft, hoeft niet aan de slag met allerlei uitzoekwerk zoals offertevergelijkingen en subsidieaanvragen. Dat regelt het Haarlemse bedrijf ’Winst uit je woning’, waarmee burgemeester en wethouders besloten in zee te gaan.
Inschrijven kan op winstuitjewoning.nl. Het bedrijf, dat al twaalf jaar actief is en ook werkt voor een stuk of honderd andere gemeenten, verzamelt tot en met 30 maart de gegevens van belangstellenden. Met de opdrachten die eruit voortkomen, kan het vervolgens groot inkopen en veel gecombineerd installatiewerk aanbieden.
Scherpere prijzen
Dat zou volgens wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks, energie) tot scherpere prijzen moeten leiden dan wanneer iedereen alles zelfstandig zou doen.
Dat voordeel blijft in de praktijk echter beperkt, blijkt bij navraag. De ervaring tot dusver leert dat de offertes ’marktconform’ zijn. Het grote voordeel van de actie zit in het gemak; de deelnemers zijn van vrijwel alle papier- en uitzoekwerk af.
Kosten
Het bedrijf haalt zijn inkomsten uit de klussen. De gemeente is aan de actie 1500 euro kwijt, plus wat arbeidsuren en de kosten van al die brieven. Belangstellenden kost deelname alleen wat als zij zich melden voor isolatiemaatregelen. Dan is een huisbezoek vereist, waarvoor 29 euro wordt afgerekend. Voor de klus zelf betalen zij uiteraard wel gewoon.
Alleen eigenaars van een niet-monumentale, ’grondgebonden woning’ die zij zelf bewonen krijgen een brief. De gemeente meldt verder dat zij geen lid mogen zijn van een Vereniging van eigenaren, maar nuanceert dat desgevraagd. Dat heeft betrekking op situaties waarin ook anderen zeggenschap hebben.
,,Het gaat erom dat belangstellenden helemaal zelf kunnen beslissen over wat ze doen met hun bezit”, zegt wethouder Van Delft.