Rijksmuseum van Oudheden geliefd decor voor concerten en theatervoorstellingen

Key2Singing bij de Taffehtempel in het Rijksmuseum van Oudheden.© Foto Jelle Mes

Theo de With
Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden is steeds vaker een geliefd decor voor concerten en theatervoorstellingen.

De entreehal van het Leidse museum - de zogeheten Tempelzaal - leent zich daar ook uitstekend voor. Komende zaterdag vormt de Taffehtempel het passende decor bij een koorproject van Key2Singing.

Onder leiding van Margot Kalse geeft het koor een inkijkje in de muziek uit het Venetië van de zestiende en zeventiende eeuw. De basiliek van San Marco vormde in die tijd het stralend middelpunt van een bloeiende muziekcultuur. De klassieke oudheid stond volop in de belangstelling. Componisten bliezen de verhalen van klassieke goden en helden nieuw leven in door hun heldendaden op muziek te zetten en te verwerken in liedteksten.

Key2Singing haalt helden als Aeneas en Helena van Troje onder het stof vandaan om ze te bezingen. De zangers worden hierbij begeleid op authentieke instrumenten zoals luit, harp en theorbe en ook historische blaasinstrumenten. Het concert in het Rijksmuseum van Oudheden begint zaterdag om 20.15 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.key2singing.nl en via deze website kunnen ook kaarten worden gereserveerd.

In de week erna neemt theatergroep Aluin bezit van de Tempelzaal. Voor de tweede keer waagt het Utrechtse gezelschap zich aan het beroemde werk van Ovidius: ’Metamorfosen’.

De legendarische schrijver uit het oude Romeinse rijk brengt in deze bundel verhalen vol begeerte, vernedering, verliefdheid, rouw en angst. De verhalen hebben één ding met elkaar gemeen: de gedaanteverandering. Een prinses die in een vogel verandert, een man die een bloem wordt of witte vogels die opeens een zwarte kleur krijgen.

Aluin speelt op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 februari in het museum. De voorstelling begint om 20.00 uur. De deuren van het museum gaan om 19.30 uur open. Kaarten zijn te reserveren op de website van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal.

Op zondag 12 februari wordt om 14.00 uur in het museum ook nog het nieuwe kinderboek ’Noeja het nijlpaard’ gepresenteerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.