Speciale tel- en stembijeenkomst in Leidse kerk na verkiezingen

Stembureau Dobbedreef in werking.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Leiden krijgt volgende maand een groot, centraal stembureau in de Hooglandse Kerk. Daar worden de stembiljetten van de verkiezingen uit de hele stad bijeengebracht voor een nauwkeurige (her)telling.

Twee jaar geleden was Leiden door een reeks organisatorische fouten de laatste gemeente in Nederland die de stembusuitslag bekendmaakte. Bij de raadsverkiezingen in 2022, inclusief referendum, ging dat al een stuk rapper.

Doel

Bij de aanstaande verkiezingen van Provinciale Staten en waterschappen gaat de gemeente proberen de uitslag ’zorgvuldiger, transparanter en beter controleerbaarder’ bekend te maken. ’Sneller’, wordt daar uitdrukkelijk niet bij benoemd als doel.

De gemeente hoopt in ieder geval dat de opkomst ongeveer even hoog uitpakt als bij de raadsverkiezingen van vorig jaar. Dat was toen 54 procent. Omdat de opkomst stelselmatig daalt, is het aantal plaatselijke stemlocaties op 46 vastgesteld. Vier jaar geleden waren er nog 53 stembureaus.

Kwetsbaar

Op het stadhuis en in de Herengrachtkerk zijn en blijven twee stembureaus ingericht, omdat het daar wel altijd druk is. En doordat de coronamaatregelen niet meer gelden, kan in een aantal Leidse verzorgingshuizen weer worden gestemd. Vier nog nader te bepalen stembureaus worden wel ingericht volgens de oude coronaregels. Dat gebeurt in een aantal van die verzorgingshuizen, ’aangezien de kans groot is dat hier leden van de kwetsbare doelgroep gaan stemmen’.

Het benodigde aantal stembureauleden is inmiddels gevonden. Er worden nog manieren gezocht om het stemmen voor doven, slechtzienden, autisten en stadgenoten met dementie te verbeteren. Bovendien worden leerlingen van MBO-Rijnland ingezet als hulptroepen op de verkiezingsdag, zo is met de school overeengekomen.

Tellen

De verkiezingen hebben plaats op woensdag 15 maart en op de stembureaus worden na afloop de stemmen per partij geteld en doorgegeven aan het hoofdstembureau. Het hertellen en het uitpluizen hoeveel stemmen iedere kandidaat heeft gekregen, gebeurt donderdag tijdens een speciale telbijeenkomst in de Hooglandse Kerk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.