NAVO steunde Oekraïne al met 112 miljard euro

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De NAVO-lidstaten hebben tot dusver ongeveer 112 miljard euro uitgetrokken voor het door Rusland aangevallen Oekraïne. Het gaat daarbij om militaire, humanitaire en financiële hulp, zei de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, op bezoek in Washington. Sinds het begin van de Russische invasie, nu bijna een jaar geleden, hebben de dertig NAVO-leden Oekraïne ongekende steun verleend, zo maakte hij duidelijk.

De Verenigde Staten spelen daarin, als grootste van de bondgenoten, een onmisbare rol, zei Stoltenberg. De Europese lidstaten en Canada hebben hun hulp opgevoerd. Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van de steun. Het gaat daarbij om tanks, moderne luchtverdedigingssystemen en ander militair materiaal.

Daar mag het niet bij blijven, beklemtoonde de NAVO-baas. "Helaas zien we geen tekenen dat Rusland zich op vrede voorbereidt. Integendeel: Moskou bereidt zich voor op nieuwe militaire offensieven. Daarom moeten we Oekraïne die wapens blijven leveren die het nodig heeft om zijn grondgebied terug te veroveren en als een soeverein land te overleven", aldus Stoltenberg. Een Russische overwinning zou voor Oekraïne een tragedie zijn, maar ook gevaarlijk voor de NAVO-landen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.