Wagner Groep stopt met ronselen strijders in gevangenissen

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische Wagner Groep gaat geen nieuwe strijders meer rekruteren in gevangenissen. Jevgeni Prigozjin, de oprichter van het huurlingenleger, zegt tegen staatsmedia dat die werving volledig is stopgezet, maar de Britse krant The Guardian schrijft dat het ronselen nog wel door lijkt te gaan. Alleen is onduidelijk door wie.

Wagner bood gevangenen sinds afgelopen zomer gratie aan als ze zes maanden voor het privéleger zouden vechten in Oekraïne. Het is niet bekend hoeveel mensen op dat aanbod in zijn gegaan, maar daarna is het aantal mensen in Russische gevangenissen met 20.000 mensen gedaald. De Verenigde Staten schatten in december dat 40.000 gevangenen in Oekraïne actief zijn voor Wagner.

Mensenrechtenactivisten zeggen tegen The Guardian dat ze de woorden van Prigozjin niet vertrouwen. Het rekruteren lijkt gewoon nog te gebeuren in gevangenissen. Het is mogelijk dat het Russische leger zelf de werving heeft overgenomen. Prigozjin zou de laatste tijd steeds meer moeite hebben om gevangenen te overtuigen in de Wagner Groep te dienen, omdat ook de gevangenissen de geruchten hadden bereikt dat veel van die huurlingen sterven.

Officieel heeft Wagner geen banden met het Kremlin, maar het staat erom bekend dat het huurlingenleger het buitenlands beleid van Moskou uitdraagt. Dat Prigozjin de gevangenen gratie kon aanbieden wijst in elk geval op een samenwerking met de Russische autoriteiten, aangezien alleen die een strafvermindering kunnen goedkeuren.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.