Macron: onmogelijk Kiev snel gevechtsvliegtuigen te leveren

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Frankrijk kan in de eerstvolgende weken "in geen geval" aan Oekraïne de gevechtsvliegtuigen leveren waar het om vraagt. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron tijdens een persconferentie in de nacht van donderdag op vrijdag, na een Europese top in Brussel.

Woensdagavond vroeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Parijs opnieuw om moderne straaljagers voor zijn land. Bijkomende militaire steun van Frankrijk en Duitsland kan de "game changer" zijn in de oorlog tegen Rusland, zei Zelenski. "Hoe eerder wij zware lange afstandswapens krijgen en onze piloten moderne vliegtuigen, des te sneller is het afgelopen met deze Russische agressie", voegde hij eraan toe.

"Ik sluit absoluut niets uit", zei Macron in Brussel in verband met de eventuele levering van Franse gevechtsvliegtuigen. "Maar momenteel is dat de nood niet." Macron wil met zijn land naar eigen zeggen "nuttiger" en "snellere" wapens aan Kiev leveren. Woensdagavond zei Macron dat Rusland in geen geval de oorlog mag winnen en dat Frankrijk en Duitsland Oekraïne zolang als nodig steunen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.