Zeldzame noodtoestand in Nieuw-Zeeland door cycloon Gabrielle

ANP Producties | Bron: ANP
Auckland

In Nieuw-Zeeland is dinsdagochtend de noodtoestand afgekondigd vanwege de grootschalige schade die cycloon Gabrielle heeft aangericht op het Noordereiland. De autoriteiten spreken van een "ongekende" natuurramp. Slechts twee keer eerder, vanwege de verwoestende aardbevingen in Christchurch en in recentere jaren de Covid-19-pandemie, was de noodtoestand er op nationaal niveau van kracht.

De Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins zegt dat de cycloon, die in Nieuw-Zeeland al sinds zondag voor extreem weer zorgt, "grote schade heeft aangericht door het hele land". Er was gewaarschuwd voor "een van de zwaarste stormen van de eeuw". Dinsdagochtend is op tientallen beelden op sociale media te zijn dat huizen zijn overstroomd en wegen zijn weggespoeld. Volledige regio's, zoals de kustprovincie Gisborne, zijn volgens de autoriteiten afgesneden van de buitenwereld.

Het ministerie van Noodsituaties meldt dat het niet met alle lokale brandweerkorpsen contact heeft kunnen leggen vanwege problemen met mobiele netwerken. Reddingsoperaties worden bemoeilijkt doordat helikopters vanwege de harde wind niet overal kunnen vliegen. Het leger wordt op sommige plekken ingezet om te helpen bij verplichte evacuaties en de situatie verandert "van minuut tot minuut".

Cycloon Gabrielle veroorzaakte naast metershoge golven en windstoten tot 127 kilometer per uur ook zware regenval. Het weerstation Raparapaririki, in de regio Gisborne, registreerde tussen zondag en dinsdag een recordhoeveelheid van 568 millimeter regen.

Ook Auckland, Nieuw-Zeelands grootste stad die nog herstellende was van de overstromingen ruim twee weken geleden, werd zwaar getroffen door de storm. Ten westen van de stad, in Muriwai, is een lid van de vrijwillige brandweer vermist na een aardverschuiving bij een ondergelopen woning.

Tienduizenden huishoudens verspreid over het Noordereiland zitten zonder stroom en door een ondergelopen onderstation, dat onderdeel is van het hoogspanningsnet, kan het nog "dagen of weken" duren voordat delen van het land weer zijn aangesloten op het stroomnet.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.