Weerwind reed 5000 kilometer privé met dienstauto

ANP Producties | Bron: ANP
Almere

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft als burgemeester van Almere zijn dienstauto 5078 kilometer gebruikt voor privéritten en nevenfuncties, terwijl dat niet mag. Dat is op te maken uit antwoorden van de huidige burgemeester Ank Bijleveld van Almere op raadsvragen van de PVV. Weerwind maakte 51 ritten met de dienstauto (enkel en retour). De cijfers gaan over de periode van 2017 tot en met 2021.

Volgens de regels van de Belastingdienst mogen auto's van de zaak 500 kilometer per jaar worden gebruikt voor privédoeleinden, zonder daar belasting over te betalen. Weerwind zei eerder te betreuren dat hij als burgemeester van de gemeente Almere verkeerd had gehandeld toen hij zijn dienstauto gebruikte voor privéritten en nevenfuncties. Voor het kabinet was het geen reden om hem naar huis te sturen.

De PVV in Almere vroeg ook nog hoe het kan dat "het niet geoorloofd gebruik niet eerder is geconstateerd. Die meldingen zouden toch opvallen?" Daarop is het antwoord dat in Almere "gedegen controles op de rittenstaten ontbraken. In de organisatie was te weinig bekendheid met de regels en hoe om te gaan met twijfels over de uitleg daarvan".

Nieuw gebruiksreglement dienstauto

De burgemeester stelt dat inmiddels een nieuw gebruiksreglement voor dienstauto’s is vastgesteld. Ook wordt "de organisatie voorgelicht over de geldende regels en hoe te handelen bij twijfel of een vermoeden van strijdig handelen". Daarbij zullen de ritten(staten) periodiek en minimaal jaarlijks gecontroleerd worden en gepubliceerd worden op de gemeentelijke website, zo is bepaald.

Op de vraag hoe deze kwestie een vervolg gaat krijgen en of de gemeente hierin een rol heeft, was eerder al het antwoord dat "het verder aan de Belastingdienst is".

Toegestaan privégebruik

In zijn huidige functie mag Weerwind zijn dienstauto wel gebruiken voor privéritten. Ministers en staatssecretarissen worden zelfs "geacht" dat te doen "om redenen van bereikbaarheid en veiligheid", staat vermeld in het handboek voor bewindspersonen. Alleen voor vakanties mag de dienstauto niet zomaar worden gebruikt.

Weerwind was burgemeester vanaf 2015 tot hij vorig jaar minister werd. Daarna werd hij in Almere tijdelijk opgevolgd door oud-minister van Defensie Bijleveld. Zij bracht het nieuws over Weerwinds fouten naar buiten. Dat deed zij daags voordat haar opvolger bekendgemaakt werd. Het kabinet heeft in de ministerraad de partijloze burgemeester van Zwijndrecht Hein van der Loo benoemd. Die begint op 8 maart aan zijn nieuwe baan.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.