Bendes opgerold die Britten aan Costa del Sol 'legaliseerden'

ANP Producties | Bron: ANP
Málaga

De Spaanse politie heeft bijna vijftig arrestaties in Marbella en omgeving verricht, in een actie tegen twee bendes die waren gespecialiseerd in het 'legaliseren' van Britten die na de Brexit, vooral aan de Costa del Sol, in de problemen raakten met hun verblijfsstatus. Ze zijn al sinds 1 februari 2020 geen burgers van de EU meer. De bendes hadden hun kantoren in Marbella en in Ceuta en opereerden los van elkaar, maar op dezelfde frauduleuze manier, melden Spaanse media.

De verdachten zouden elk gemiddeld per 'legalisering van een verblijfsstatus' 1600 euro hebben verdiend. Ze worden onder meer beschuldigd van valsheid in geschrifte en medeplichtigheid aan illegale immigratie. Van de verdachten zijn er vijf aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de kantoren waar de frauduleuze regularisering werd aangeboden en verkocht en 42 anderen wegens vervalsingen en andere praktijken om de dubieuze verblijfsstatussen te ritselen.

Het politieonderzoek begon in 2021, toen het de immigratiedienst in Zuid-Spanje begon op te vallen dat er veel verzoeken binnenkwamen van twee advocatenkantoren, één in Marbella en één in Ceuta. De politie nam er tweehonderd onder de loep en ontdekte dat bij circa 120 verzoeken sprake van allerlei valse verklaringen, inclusief vervalste huurcontracten, gezondheidsverzekeringsbewijzen en bankafschriften.

Het Verenigd Koninkrijk is eind januari 2020 uit de Europese Unie gestapt. Het was 47 jaar lid geweest. In Spanje wonen veel Britten permanent, alleen al aan de Costa del Sol wordt hun aantal op 60.000 geschat.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.