Tienduizenden bedrijven met betaalachterstand coronaschuld fiscus

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Meer dan 100.000 ondernemers met een coronaschuld bij de Belastingdienst hebben een betaalachterstand. Het kabinet maakt zich "met name zorgen" om de ruim 73.000 ondernemers die helemaal niets hebben afgelost sinds afgelopen najaar. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) roept deze ondernemers op hun "achterstand in te lopen, of om hulp te zoeken als dit niet mogelijk is".

Van Rij schrijft aan de Tweede Kamer dat de afgelopen maanden zo'n 2,4 miljard euro aan schulden is afgelost. Iets meer dan 240.000 ondernemers hebben gezamenlijk nog een schuld van 17,2 miljard euro openstaan. De meesten van hen (bijna 140.000 bedrijven) hebben de eerste vier termijnen volledig betaald. De miljardenschuld is opgebouwd in de coronacrisis: ondernemers konden makkelijk belastinguitstel van de overheid krijgen, omdat veel bedrijven gedeeltelijk of volledig dicht moesten vanwege de coronamaatregelen.

Van de 73.000 ondernemers die nog helemaal niets hebben afgelost, en dus vier betaaltermijnen hebben gemist, heeft de meerderheid een relatief kleine schuld openstaan: bij 40.000 ondernemers gaat het om een schuld van 10.000 euro of minder.

750 grote bedrijven

Zo'n 750 grote bedrijven hebben betaalachterstanden. Eind vorig jaar heeft de Belastingdienst al contact gezocht met grote bedrijven die termijnen hebben gemist, en in januari zijn brieven gestuurd naar deze ondernemers. "Voor de categorie grote ondernemingen geldt dan ook dat betalingsregelingen waar nodig al ingetrokken kunnen worden."

Het is "in een volgende fase uiteindelijk onvermijdelijk" dat de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt aan ondernemers die niet aan de voorwaarden voldoen (zoals het niet afbetalen van de schulden). Dan zou het openstaande bedrag in één keer moeten worden betaald. Ondernemers krijgen hier de komende tijd verschillende brieven over. Ze kunnen mogelijk een beroep doen op een adempauze. Maar vanaf ongeveer eind mei volgen naar verwachting invorderingen voor bedrijven die aan meerdere voorwaarden niet voldoen.

Uiteenlopende reden achterstand

Volgens Van Rij zijn er zeer uiteenlopende redenen waarom bedrijven achterstanden hebben of helemaal niets betalen. "Er zijn ondernemers die (ernstige) betalingsproblemen hebben, maar er zijn ook ondernemers die niet goed op de hoogte waren van de verplichtingen en na het contact met de Belastingdienst hun achterstand ingelopen hebben." Van Rij denkt daarnaast dat er een groep is die niet betaalt, in de hoop dat de schulden worden kwijtgescholden. Het kabinet is nog steeds niet van plan dat te doen, benadrukt de bewindsman.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.