Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De advocaten van kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij. Dat zei B. dinsdag tijdens een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Een reden hiervoor is nog niet gegeven.

De kroongetuige zei dat hij een week geleden van zijn advocaten had gehoord "dat ze hem niet langer bijstaan". Nabil B. zei dat hij achter gesloten deuren een toelichting wil geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daarmee akkoord en gaf daarna geen nadere uitleg over de situatie.

Advocaat Onno de Jong, die de kroongetuige samen met Peter Schouten bijstond, liet telefonisch weten dat hij niks over de situatie kan zeggen in verband met zijn beroepsgeheim.

Verhoor

Dinsdag stond een verhoor van de kroongetuige in de zaak van hoofdverdachte Saïd R. op het programma. Dat verhoor kon wat de rechtbank betrof zonder advocaten doorgaan. De advocaten van R. spraken daar meteen hun zorg over uit, omdat zij onder meer vrezen dat aan bewijzen van een kroongetuige zonder advies van een advocaat minder waarde zullen worden gehecht.

Na een korte ondervraging - waarin de kroongetuige meerdere keren aangaf geen antwoord te kunnen geven - besloten de advocaten dat het geen zin had om verder vragen te stellen. "We zijn vaker in discussie met de rechtbank dan dat we vragen stellen aan de kroongetuige", was de conclusie van een van de advocaten van Saïd R.

Vernietigend rapport

Begin deze maand kwam een vernietigend rapport uit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, over de beveiliging van mensen die vermoord zijn rondom het Marengoproces. Nadat B. zich als kroongetuige had gemeld, is zijn broer Redouan evenals advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Deze moorden maken geen deel uit van Marengo. Hoofdverdachte in Marengo is Ridouan Taghi. Tegen hem en verscheidene medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak in het omvangrijke proces volgt naar verwachting in oktober.

Na de moord op Wiersum september 2019, had B. een tijdje zonder advocaat gezeten. De advocaat die hem vervolgens bijstond, heeft een periode anoniem geopereerd en legde na een conflict de verdediging neer. Schouten en Peter R. de Vries maakten juni 2020 kenbaar de verdediging op zich te nemen. Dat team werd later aangevuld met De Jong. Of B. nu een nieuwe advocaat gaat nemen, is nog niet duidelijk. Hij geeft aan dat hij dat nog niet weet.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.