OM vervolgt Ali B. en Jeroen Rietbergen voor zedenfeiten The Voice, aangifte Marco Borsato geseponeerd

John van den Heuvel
Hilversum

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Jeroen Rietbergen en Ali B vervolgen voor zedenmisdrijven, die in het onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv-show The Voice of Holland (TVOH) naar voren zijn gekomen. Het onderzoek tegen Marco Borsato wordt bij gebrek aan bewijs geseponeerd.

De zedenverdenkingen tegen Marco Borsato rond The Voice zijn volgens het OM niet bewijsbaar. De zaak tegen hem wordt geseponeerd. De zanger blijft wel verdachte in het onderzoek naar de aangifte van een minderjarig meisje, dat stelt door Borsato te zijn misbruikt. Dat onderzoek staat los van TVOH.

Marco Borsato wil niet inhoudelijk reageren op het nieuws. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops laten weten aan het ANP. „Maar het spreekt voor zich dat hij met instemming heeft kennisgenomen van het besluit en het daar verder bij wil laten.”

Het onderzoek in een andere zedenzaak tegen Borsato loopt nog. Dat onderzoek is niet gerelateerd aan The Voice en betreft de aangifte van een 22-jarige vrouw vanwege ’onzedelijke betastingen’. Borsato heeft hierin een tegenaangifte tegen de vrouw gedaan. Advocaat Knoops laat weten de onderzoeken in deze kwestie af te wachten.

De beslissingen van het OM volgen op een onderzoek van meer dan een jaar nadat verschillende slachtoffers aangifte en meldingen deden tegen Ali B, Borsato en Rietbergen. De onderzoeken hadden veel voeten in de aarde, ook omdat de televisieproducent van The Voice en RTL zelf een advocatenkantoor inschakelden voor een eigen onderzoek.

BN’ers gehoord

Het afgelopen jaar werden de aangeefsters maar ook getuigen meerdere keren verhoord. In de laatste fase werden Ali B, Borsato en Rietbergen als verdachten gehoord. De aangifte tegen een regisseur van het programma werd al in eerder stadium geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

Het feit dat Borsato in het The Voice verhaal niet wordt vervolgd is niet helemaal verrassend. Tegen Borsato werden voor zover bekend geen aangiften gedaan. Er was wel sprake van meldingen van grensoverschrijdend gedrag maar het OM ziet daarin onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan.

Borsato krijgt wel nog van het OM te horen wat er wordt besloten over de aangifte die een minderjarig meisje tegen hem deed vanwege aanranding. Dat gebeurde volgens de aangeefster in de privésfeer en niet in of rondom The Voice. In dat onderzoek vinden nog getuigenverhoren plaats.

Ali B vervolgd voor zedenfeit in Heiloo: ’Het is bizar’

Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en het buitenland. De zaak van een vierde aangifte wordt geseponeerd. Ali B. zegt in een verklaring ’verbaasd’ te zijn omdat hij in mediation is met een aantal aangeefsters. ’Het is bizar’, zegt hij. Volgens de zanger zijn juist in deze periode gesprekken over mediation gaande. „Waarom heeft het OM daar niet op gewacht?” vraagt hij zich af.

Jeroen Rietbergen wordt volgens het OM vervolgd vanwege een zedenfeit dat in februari 2018 zou hebben plaatsgevonden rond de opnamestudio’s waar TVOH werd opgenomen.

’Eindelijk erkenning’

Een van de vrouwen die aangifte deed, zangeres Nienke Wijnhoven, stelt in een verklaring dat ze ’eindelijk het gevoel heeft dat ze erkenning krijgt voor wat haar is overkomen’. „Haar ervaringen zijn niet gebagatelliseerd of verdraaid”, aldus haar advocaat Sébas Diekstra. Wijnhoven hoopt dat anderen naar aanleiding van het besluit van het OM alsnog naar voren treden om hun verhaal te doen. Ze zegt dankbaar te zijn voor een ’gedegen en integer strafrechtelijk onderzoek’.

Nienke Wijnhoven.© ANP

Iets meer dan een jaar geleden ontplofte de bom in Hilversum: de populaire talentenjacht The voice of Holland werd plots van tv gehaald in aanloop naar een gevreesde aflevering van het Youtube-programma Boos.

Rietbergen laat in een verklaring weten „geschokt” te zijn door de vervolging. „Ik heb direct toegegeven me schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, daarvoor oprechte spijt betuigd, alle consequenties genomen en het afgelopen jaar hard aan mezelf gewerkt”, aldus Rietbergen. „Maar ik heb altijd gezegd dat ik me niet schuldig heb gemaakt aan strafbare feiten. Er is nooit sprake geweest van dwang, aanranding of verkrachting. Dat het OM besloten heeft mij toch te vervolgen terwijl er diverse zaken in het onderzoek naar boven zijn gekomen waaruit blijkt dat van dwang geen sprake is geweest is een hele zware klap en vind ik onbegrijpelijk.”

Ook Peter Plasman, de advocaat van Rietbergen, vindt het „onbegrijpelijk” dat zijn cliënt door het OM wordt vervolgd. „Naar de beweegredenen van het Openbaar Ministerie om de zaak niet te seponeren kan slechts worden gegist, maar de verdediging kan zich niet aan de indruk onttrekken dat daarbij de media-aandacht een belangrijke factor is geweest.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

The voice of Holland was een megahit voor RTL, voordat er roet in het eten werd gegooid toen het gedrag van coaches Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. begin vorig jaar op straat kwam te liggen. Dat gebeurde na beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Martijn N.

In de verdenking tegen regisseur Martijn N. liet het Openbaar Ministerie in november al weten niet te vervolgen. Tegen N. was aangifte gedaan van onzedelijke betasting en een zoen op de mond. De regisseur heeft de aantijgingen aan zijn adres altijd ontkend.

Lees ook: Precies een jaar geleden ontplofte de bom in Hilversum: komt The Voice ooit nog terug op de buis?

Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider direct neer. Rietbergen erkende dat hij relaties van „seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B ontkent de aantijgingen, net als Borsato.

De eerste Boos aflevering over het vermeende misbruik achter de schermen van het programma werd in januari 2022 gedeeld. In die uitzending deden negentien vrouwen tegenover Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie.

Tweede aflevering Boos

In een tweede aflevering van Boos werd onder meer gezegd dat John de Mol mogelijk op de hoogte zou zijn geweest van meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen.

In de aflevering werd een opgenomen telefoongesprek tussen een vermeend slachtoffer en een contactpersoon binnen de productie afgespeeld. In dit gesprek werd duidelijk dat vier vrouwen, onder wie medewerkers, melding hebben gedaan van wangedrag van Rietbergen op de set van The Voice. Het is echter niet duidelijk of deze meldingen ook bij John de Mol terecht zijn gekomen.

In onderstaande video geeft het OM uitleg over de beslissing Ali B. en Rietbergen te vervolgen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.