Geavanceerd ruimtevaartuig Juice 13 april de ruimte in naar mogelijk bewoonbare manen

In april 2002 kwam Juice bij ESTEC aan.© Foto ESA

Joep de Groot
Leiden

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert op donderdag 13 april vanuit Frans-Guyana de satelliet JUpiter ICy Moons Explorer (Juice).

ESA stuurt het ruimtevaartuig de ruimte in om Jupiter en drie van zijn ijsmanen gedetailleerd vast te leggen met behulp van tien geavanceerde wetenschappelijke instrumenten. Hiermee kan het onder de oppervlakten van de ijsmanen kijken en hun zwaartekrachtvelden bestuderen.

(Tekst gaat verder onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De manen Ganymedes, Europa en Callisto hebben waarschijnlijk grote hoeveelheden vloeibaar water, waardoor zij mogelijk bewoonbaar zijn.

De missie heeft een regionaal tintje. Het ruimtevaartuig is namelijk voor een belangrijk deel ontwikkeld en samengesteld op ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk, het technisch hart van ESA. Airbus Leiden heeft de zonnepanelen van Juice gemaakt. Wie benieuwd is naar de resultaten moet geduld hebben. Het vaartuig bereikt Jupiter pas in juli 2031.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.