Oekraïens spektakelstuk naar Alphen: ’Carmina Burana’ met zang en dans

’Carmina Burana’ als een spektakel met muziek, zang, dans en lichtprojecties.© Foto Dmitry Skortsov

Theo de With
Alphen aan den Rijn

De Nationale Opera en Ballet van Oekraïne komt voor zeven optredens naar Nederland. Daarvan is er één in theater Castellum in Alphen aan den Rijn.

Het geliefde muziekstuk ’Carmina Burana’ van Carl Orff staat centraal in deze voorstelling. De componist baseerde zich op een verzameling rebelse teksten uit de Middeleeuwen. Ze gaan over de lente, de liefde, het lot, het drinken en de tijdelijkheid van ons bestaan.

Uit de Oekraïense havenstad Odessa komen zo’n 130 leden van dit nationale gezelschap naar Nederland: zangers, dansers en orkestleden. Zij hebben ondanks de oorlogssituatie in hun land toestemming van de autoriteiten gekregen om een tournee te maken. Ze strijken behalve in Alphen ook neer in onder meer Gouda, Rotterdam en Amersfoort.

(Tekst gaat door onder de video.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze Nederlandse tournee is te danken aan Gerard Mosterd. Hij heeft zelf een professionele danscarrière achter de rug. Tegenwoordig werkt hij als choreograaf en producent van dansvoorstellingen.

,,Het is voor mij als choreograaf de uitdaging om met een gezelschap, dat op traditionele en klassieke leest geschoeid is, een werk te creëren dat voor hen heel anders voelt en modern van karakter is’’, zegt Mosterd. ,,Ook wil ik de leden van het gezelschap graag uit hun individuele schulp trekken en dat ook zichtbaar krijgen op het podium.’’

,, Daarbij houd ik erg van uitdagende muziek, zoals dit opzwepende stuk van Carl Orff’’, laat de producent weten. ,,En het is nogal uitzonderlijk dat het is gelukt om het ensemble, ondanks de crisis waarin het land verkeert, voor een tournee over de grens te krijgen.’’

Hij wijst erop dat Oekraïne op het kruispunt van Azië en Europa ligt. ,,Bovendien heeft het land zelf ook al een eeuwenoude danscultuur.’’

,,De ’Carmina Burana’ is sowieso al een spektakelstuk. Het wordt bijna overal concertant uitgevoerd, maar Orff heeft eens gezegd dat het werk ook zeer geschikt is voor dans.’’ Deze uitdaging heeft Gerard Mosterd nu opgepakt. Hij heeft er naast dans ook andere visuele effecten aan toegevoegd. Bekende beelden uit de stad Odessa komen in het decor terug.

De Nederlandse tournee begint op zondag 9 april in Maastricht. Een dag later, op Tweede Paasdag, is Alphen aan den Rijn aan de beurt. Onlangs waren er ook Oekraïense dansers in Alphen te zien, maar dat zijn dansers die vanwege de oorlogssituatie in hun land permanent in Nederland verblijven. Zij hebben een eigen gezelschap opgericht met Igone de Jongh als artistiek leider.

Meer informatie: www.theatercastellum.nl

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.