BBB ook de grootste bij het hoogheemraadschap van Rijnland

© Foto ANP

Ruud Sep
Leiden

Niet alleen bij de provincie, maar ook bij het hoogheemraadschap van Rijnland komt de BoerBurgerBeweging (BBB) als grote winnaar uit de stembusstrijd. Donderdag aan het eind van de middag waren nog niet alle uitslagen binnen, maar was wel duidelijk dat BBB met ruim 16 procent van de stemmen de grootste partij wordt in de volksvertegenwoordiging van het waterschap, de ’verenigde vergadering’.

De forse winst van BBB lijkt vooral ten koste te gaan van VVD en CDA. De liberalen zag zo’n 40 procent van de aanhang weglopen, de christen-democraten zagen hun aanhang meer dan halveren. Na BBB hebben straks de PvdA, Water Natuurlijk, de VVD en de Partij voor de Dieren de grootste vertegenwoordiging in het waterschapsbestuur.

De grootse entree van BBB betekent niet dat de agrarische inbreng in het bestuur van Rijnland ineens fors groter wordt - en dat komt niet alleen door het verlies van het CDA. In de oude verenigde vergadering van het hoogheemraadschap waren boeren en ondernemers zeer ruim vertegenwoordigd als gevolg van het systeem van ’geborgde zetels’ die buiten de verkiezingen om worden verdeeld. Voordat de Hoogmadese melkveehouder Thijs Mooren voor zichzelf begon, bezette de fractie ’Agrarisch en Bedrijven’ op die manier acht van de dertig zetels. Door een wetswijzing krijgen agrariërs in de nieuwe verenigde vergadering nog maar twee geborgde zetels, moeten de ondernemers het doen zonder geborgde zetels en zien de beheerders van natuurgebieden hun inbreng groeien van één naar twee zetels.

De officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt pas over een week bekend gemaakt. Daarna kunnen de partijen aan de slag met de vorming van een nieuw dagelijks bestuur, het college van dijkgraaf en hoogheemraden.

Samen met de vier grootste gekozen fracties - VVD, PvdA, Water Natuurlijk en CDA - vormde Agrarisch en Bedrijven de afgelopen vier jaar het dagelijks bestuur van het waterschap.

Lees ook: Voor de derde keer op rij wordt een nieuwe partij de grootste in Katwijk: ’Solidair met boeren en zeker ook met vissers’

Lees ook: Kijk hier hoe gestemd is in jouw gemeente | BBB grootste in veel gemeenten, VVD levert in

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.