Katwijk wil betere wetgeving voor kinderen in asielzoekerscentrum: ’Schrijnende en onmenselijke situaties’

Bewoners van het Katwijkse asielzoekerscentrum demonstreerden twee jaar geleden bij het gemeentehuis voor een ruimer generaal pardon.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Katwijk

De huidige asielwet pakt bijzonder slecht uit voor kinderen in het Katwijkse asielzoekerscentrum. Dat maakte burgemeester Cornelis Visser duidelijk bij een gezamenlijk werkbezoek van staatssecretarissen Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

,,De asielwet is sober ingericht om uitgeprocedeerde asielzoekers te stimuleren te vertrekken, maar elk kind heeft het recht om veilig op te groeien en zich optimaal te ontwikkelen’’, aldus Visser. ,,Dit zorgt bij het azc in Katwijk en ook bij de andere gezinslocaties in Nederland voor schrijnende en onmenselijke situaties. Dit moet wat ons betreft anders.”

Sober

De staatssecretarissen maken een rondje door de vijf Nederlandse gemeenten die een asielzoekerscentrum voor gezinnen in hun gemeente hebben. ’Het idee achter de gezinslocaties is dat gezinnen er tijdelijk verblijven’, schrijft de gemeente Katwijk in een verklaring. ’In de praktijk wonen gezinnen hier vaak jarenlang. De omstandigheden in een gezinslocatie zijn sober met het doel dat gezinnen snel vertrekken’.

Als gevolg daarvan wonen de asielzoekers vaak met meerdere gezinnen in één wooneenheid en delen zij met familieleden één kamer. Tijdens het lange wachten worden zij ook regelmatig overgeplaatst naar andere gemeenten. ’Het is geen uitzondering dat kinderen van 9 of 10 jaar al vijf, zes of zeven keer zijn verhuisd’, schrijft de gemeente Katwijk. ’Iedere keer worden ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Dat is niet goed voor hun ontwikkeling’.

Schuldig

De gemeente voelt zich daar schuldig over, omdat het er volgens de jeugdwet tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor is dat kinderen gezond en veilig opgroeien. ’De vijf gemeenten met een asielzoekerscentrum als gezinslocatie kunnen niet aan deze verantwoordelijkheid voldoen’, benadrukt Katwijk. ’Daarom luiden zij de noodklok bij zowel het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport als het ministerie van Veiligheid en Justitie.’

De Katwijkse zorgwethouder Emile Soetendal was ook bij het werkbezoek. ,,De staatssecretarissen hebben gezien hoe de gezinslocatie is ingericht en gesproken over de zaken waar ze mee te maken op het azc in Katwijk’’, verklaart hij. ,,Ook deze kinderen verdienen een stabiele woonplek en goed onderwijs voor zolang zij in Nederland zijn. En wij hebben niet alleen voldoende budget nodig om deze kinderen de zorg te kunnen bieden waar zij recht op hebben, maar ook om te voorkomen dat er later nog meer zorg nodig is door verwaarlozing.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.